"Okamžitě jsem se začal zajímat, jakým způsobem a co všechno obnáší pořídit tyto záběry dronem. Studiem na internetu jsem vybral přístroj od jedné renomované firmy, která měla letité zkušenosti s výrobou dronů. Byl cenově dostupný, malý, s velmi dobrou kamerou v rozlišení 4K a spadal do určité kategorie, označované CO a podkategorie A1. Což znamenalo, že tyto drony o váze do 250 g mohou létat prakticky všude s určitými výjimkami, prostě pro můj účel plně vyhovoval. Pak už jen bylo zapotřebí udělat zkoušky u civilního leteckého úřadu a dron zaregistrovat. Po absolvování dostanete takovou registrační značku podobnou co mají vozidla, kterou musíte mít na dronu připevněnou.

Kutná Hora objektivem Radka Dvořáka.
OBRAZEM: Skvosty Kutné Hory objektivem Radka Dvořáka

Pak už nic nebránilo abych začal sbírat zkušenosti a praxi k ovládání a k natáčecí úžasných záběrů, které jsem mohl sám ovlivnit a vytvořit. S určitou praxí jsem poté vždy, když jsem se s manželkou někam po krásách naší republiky vypravil, oslovil majitele nebo správce objektu, zda mi umožní natáčení. Většinou u zámků a hradů je toto potřeba. Dá se říct, že drtivá většina mi vyhověla. Po určité době jsem do videí komponoval fotografie či záběry přímo z památek a začala moje cesta zdokonalování.

Zdroj: Youtube

Musel jsem se dále naučit moje videa zpracovat. S tím jsem rovněž neměl žádné zkušenosti. Ale naštěstí mám syna i dceru se zkušenostmi s IT a tak mi poradili jak s programem, tak i se samotným zpracováním. Člověk se prostě učí celý život. Naše výlety za poznáním rázem dostali nový rozměr. Musím říct, že vzhledem k omezení dronu, jako je vydrž baterky a počasí, naučil jsem se lety na místě plánovat. Což spočívalo v tom, že jsme si s manželkou objekt nejprve v klidu prošli a já už jsem si při tom plánoval kde a jak pojetím a co natočím. V tomto směru musím poděkovat své choti, která má pro můj nový koníček pochopení, trpělivost a je první, která zpracované video posoudí. Až teprve poté video zveřejňuji.

V podstatě mě baví cely proces: naplánovat let, samotné natáčení a posléze jeho stříhání. Mám pak hroznou radost, když se záběry líbí veřejnosti ale i samotným majitelům objektů. Poté jsem si začal zahrávat s myšlenkou nejenom dronem pořizovat videa ale i fotografie a oslovit regionální zpravodajství a záběry mnou pořízené dostat k široké veřejnosti." 

Autor: Marek Černý