„Na občanskou poradnu se opakovaně obracejí rodiče, kteří vedou se svým bývalým manželem či partnerem spory o děti a nejsou schopni se společně domluvit“, říká vedoucí Občanské poradny Respondeo Mgr. Hedvika Stuchlíková. „I když můžou mít pocit, že děti jejich dohady nevnímají, opak je pravdou – děti reagují na spory rodičů velmi citlivě. Rodiče navíc můžou mít vůči sobě nevyřešené emoce, které promítají i do péče o děti. Očerňování druhého rodiče nebo jeho příbuzných či nového partnera, zamezování styku s druhým rodičem, zakazování dětem brát si k druhému rodiči oblíbené věci či hračky, to vše může mít na děti dlouhodobě špatný vliv“, dodává Stuchlíková. Podle ní jsou zlost či vztek na druhého partnera často tak silné, že si je dotyčný buď vůbec neuvědomí nebo se s nimi nedokáže vypořádat.

„Výjimkou nejsou ani případy vulgárních nadávek na maminku či tatínka před dětmi, nutnost převléknout se do dostatečně reprezentativního oblečení při příjezdu k druhému rodiči nebo zákaz kontaktování se s druhým rodičem,“ říká Stuchlíková. Samostatnou kapitolou je podle ní neplacení výživného motivované jako pomsta druhému z rodičů, na které však nakonec doplatí děti. Přitom by stačilo uvědomit si, že partnerství můžeme ukončit, ale rodiči zůstáváme celý život.

Ze Svatováclavského vinobraní v Pečkách
Na pečecké Svatováclavské vinobraní přijel letos král Václav II

Pokud chcete společně s námi podpořit lidi v těžkých životních situacích, navštivte stránky https://www.darujme.cz/respondeo nebo https://givt.cz/respondeo

Autor: Naďa Hanuš Vávrová