Redaktorka Petra Špitálská: Červená řepa s balkánským sýrem

V naší rodině je nejčastěji na stole ve dvou jednoduchých a rychlých úpravách. První je přílohou k jakémukoli pečenému masu s bramborem, kdy na jemno nastrouháte dvě červené řepy a půl jablka, smícháte s několika lžícemi zakysané smetany, osolíte, notně opepříte a necháte odležet. Řepa v této úpravě ztratí tu lehce zemitou chuť a je lahodná. Častěji se u nás ale červená řepa peče. Recept je bleskový a opravdu snadný.

Ingredience: síťka červené řepy (zhruba 5 kusů), dvě balení balkánského sýra, olivový olej, pepř.

Postup: Řepu oloupeme, překrojíme na polovinu a nakrájíme na plátky, cca půl až jeden centimetr vysoké. Naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Na každý plátek položíme kostičku balkánského sýra, vše hojně zakapeme olivovým olejem a opepříme. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 až 180 stupňů přibližně 40 minut. Balkánský sýr může být místy lehce nahnědlý.

Zeleninový štrúdl.
Redaktoři pečou: Zeleninový štrúdl

Červená řepa s balkánským sýrem je nejlepší teplá, lze ji ale konzumovat i jako studený salát. Může být přílohou k masu s přílohou nebo samostatné jídlo, které se doplní zakysanou smetanou nebo majonézou a nasucho opečenou bagetkou.

Inspirujte i vy ostatní čtenáře, pošlete na nám na e-mailovou adresu: olga.sevcikova@denik.cz váš oblíbený recept i s vaší autorskou fotkou hotového jídla nebo upečených sladkostí. Nezapomeňte připojit vaše jméno a bydliště.

Recepty s fotografiemi pak zveřejníme na webových stránkách vašeho Deníku. Zapojujeme se i my, redaktoři, a ukážeme vám na webových stránkách vašeho Deníku naše oblíbené recepty.

Mrkvová polévka.
Redaktoři vaří: Mrkvová polévka