Na cca 14 kuliček budete potřebovat:

  • 200 g tofu (ochuceného nebo natural - já použila ochucené bazalkové)
  • 130 g vařené rýže
  • 50 g rostlinné smetany nebo jogurtu
  • sůl
  • oblíbené koření (pozor u ochuceného tofu - nepřesolíte)

Na obalování budete potřebovat:

  • sušené lahůdkové droždí
  • kukuřičná strouhanka
  • mleté mandle
  • sezam

Můžete obalit i v jiných ořechách nebo semínkách :-).

Čtenář Martin Stehlík nám poslal ze včerejší procházky krásné fotografie zasněžené Prahy.
GALERIE: Zasněžená Praha stověžatá je jako ze zimní pohádky

Postup:

  • Ingredience na těsto rozmixujte nahrubo a mokrýma rukama tvarujte kuličky, které následně obalujte. Žádné vajíčko není potřeba, díky "mokrému" těstu ingredience dobře drží.
  • Pečte v horkovzdušné fritéze na 200 stupňů 15-20 minut, až začnou být kuličky nazlátlé.
  • Doporučuji ihned sníst, jsou vážně křupavé a do druhého dne křupavost nevydrží. V troubě můžete zkusit také, pečte trochu déle. Ale nezaručuji, že se neroztečou na placku, ta horkovzdušná fritéza je prostě v tomhle nenahraditelná.

Pozn. pro "nevegany" – recept bude fungovat i s klasickou zakysanou smetanou.

TEREZA KALAŠOVÁ