Na cca 14 kuliček budete potřebovat:
- 200 g tofu (ochuceného nebo natural - já použila ochucené bazalkové)
- 130 g vařené rýže
- 50 g rostlinné smetany nebo jogurtu
- sůl
- oblíbené koření (pozor u ochuceného tofu - nepřesolíte)
Na obalování budete potřebovat:
- sušené lahůdkové droždí
- kukuřičná strouhanka
- mleté mandle
- sezam
Můžete obalit i v jiných ořechách nebo semínkách :-).
Postup:
- Ingredience na těsto rozmixujte nahrubo a mokrýma rukama tvarujte kuličky, které následně obalujte. Žádné vajíčko není potřeba, díky "mokrému" těstu ingredience dobře drží.
- Pečte v horkovzdušné fritéze na 200 stupňů 15-20 minut, až začnou být kuličky nazlátlé.
- Doporučuji ihned sníst, jsou vážně křupavé a do druhého dne křupavost nevydrží. V troubě můžete zkusit také, pečte trochu déle. Ale nezaručuji, že se neroztečou na placku, ta horkovzdušná fritéza je prostě v tomhle nenahraditelná.
Pozn. pro "nevegany" – recept bude fungovat i s klasickou zakysanou smetanou.
TEREZA KALAŠOVÁ