Prostřednictvím videokonferencí tak každý den několik desítek žáků a studentů základních a středních škol diskutuje o energetické budoucnosti. S lektory z českých vysokých škol, výzkumných pracovišť i energetického byznysu hledají odpovědi nejen na to, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých zdrojů energie, ale i na složitější otázky.

Například jestli je reálné zvyšovat životní úroveň lidí bez růstu spotřeby energie, jaké zdroje umožní uspokojovat rostoucí energetický hlad lidstva, aniž by to vedlo ke zničení planety, nebo zda je udržitelné, aby 20 procent lidí žijících na Zemi spotřebovávalo 80 procent energie, kterou lidstvo dokáže vyrobit. A v souvislosti se současnou situací diskutují také o tom, jak důležité je v krizové situaci udržet ve spolehlivém provozu energetickou soustavu státu.

Z běžné besedy Energie - budoucnost lidstvaZdroj: Martina Drábková

V pátek 19. června proběhla dvouhodinová beseda pro žáky základní školy v Kmochově ulici v Kolíně. Pana učitele Vladimíra Hradeckého jsme se zeptali, jak se líbila: "Beseda byla báječná. Je fajn, že i v období, kdy žáci nemohou být ve škole, jste si s tím takto poradili. Dobrá práce obou přednášejících."

Školy, které mají zájem zapojit se do projektu, který se zároveň snaží podporovat mládež v zájmu o přírodní a technické vědy, si mohou bezplatnou besedu objednat na e-mailové adrese info@hejlservis.cz, nebo na telefonním čísle 606 472 428.

Martina Drábková

Ilustrační foto
Pohyb je nezbytná podmínka zdravého vývoje dítěte. Má ho dostatek?