Přímětický vinný sklep patří k největším křížovým sklepům na světě. Zrají v něm špičková znojemská vína, která je zde možné i ochutnat za odborného výkladu sklepmistra. Unikátní je zdejší akustika, na jejíž adresu nešetřil chválou dokonce slavný dirigent Rafael Kubelík. Raritou je zejména takzvaný jezuitský telefon. Když potichu promluvíte do zdi, váš hlas se po klenbě donese na opačnou stranu chodby.

Rozměry, které berou dech

Křížový sklep v Příměticích si nechala postavit znojemská jezuitská kolej v letech 1740–1756 na půdorysu ve tvaru kříže. Svými rozměry sklep představuje světovou raritu. Hlavní chodba s obrovskými sudy po obou stranách je 110 metrů dlouhá a necelých deset metrů široká, rameno kříže pak měří 56 metrů, klenby jsou šest a půl metru vysoké, v kopuli ještě o jeden a půl metru vyšší. Díky těmto neuvěřitelným rozměrům sem v minulosti pohodlně vjel povoz tažený koňmi.

Na Slovácku je folklor stále živý. Konají se zde akce s osobitým charakterem.
Slovácko? Kraj skvělého vína a jedinečného folkloru, přesvědčte se sami

Jedinečné je i zdejší klima, kdy stěny a stropy Křížového sklepa pokrývá silná vrstva ušlechtilé sklepní plísně Rhacodium cellarae, která je tak dokonalým regulátorem vlhkosti, že není potřeba žádné klimatizační zařízení.

Pokud se za tímto vinařským unikátem do Přímětic vypravíte, můžete zhlédnout ještě jednu zajímavost. Sice není úplně spojená s vínem, ale určitě stojí za návštěvu. Svůj památník zde má Prokop Diviš. Známý český vynálezce bleskosvodu v Příměticích působil jako farář a obec je na to dodnes hrdá.

Další historicky významné křížové sklepy naleznete třeba ve Valticích nebo Mikulově, ale i v dalších obcích. Kvalitu práce starých vinařů potvrzuje fakt, že ve většině těchto sklepů se víno uchovává a vyrábí dodnes.

Více tipů, kam vyrazit za moravským a českým vínem, najdete na webu www.vinazmoravyvinazcech.cz.