K zemím s nízkým rizikem nákazy budou patřit Albánie, Austrálie, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Hongkong, Chorvatsko, Island, Itálie, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Libanon, Lichtenštejnsko, Litva, Lucembursko, Macao, Maďarsko, Malta, Německo, Norsko, Nový Zéland, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Severní Makedonie, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko Thajsko, Tchaj-wan, USA a Vatikán a Madeira.

Chorvatsko. Ilustrační foto.
Komplikace při cestě do Chorvatska. Nově turisté potřebují test či očkování

Do oranžové kategorie značící střední míru rizika se ze zelené přesunou Baleárské ostrovy. Zařadí se tak k Andoře, Irsku, Kypru, Lotyšsku, Monaku, Portugalsku a Azorským ostrovům. Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Španělsko a Kanárské ostrovy. Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika pak náleží všechny nejmenované státy.

Pro návraty ze zemí z tmavě červené, červené a oranžové kategorie zemí se test před návratem do ČR vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. V případě individuální dopravy je nutné u oranžových států absolvovat antigenní nebo PCR test, u červených PCR test do pěti dnů od návratu.

Při návratu ze země s velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci.

Změna režimu návratu 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po čtvrtečním jednání vlády avizoval, že se od 9. července změní režim návratu a testovat se budou muset lidé při příjezdu ze všech zemí. U zeleně a oranžově označených zemí bude muset cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován alespoň antigenním testem ne starším než 48 hodin, nebo PCR testem ne starším než 72 hodin.

U červených a tmavě červených zemí budou platit podmínky jako aktuálně pouze pro tmavě červené. Zaměstnavatelé současně nebudou smět vpustit na pracoviště po návratu ze zahraniční dovolené lidi bez negativního testu.

Dovolená. Ilustrační snímek
Co vše se nově změní: Povinné testy po dovolené a další zpřísnění

Podmínky při návratu se netýkají osob, které absolvovaly očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale u všech zemí kromě zelených povinnost vyplnit před návratem příjezdový formulář.

Důrazné nedoporučení cesty 

Stále také platí zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Týká se to Ruska, Paraguaye, Namibie, Peru, Kolumbie, Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Nepálu, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Indie. Od pondělí k nim přibude Tunisko. Vojtěch po jednání vlády uvedl, že se zákaz cestování do takzvaných černých zemí změní na důrazné nedoporučení cesty.

Vstup ze států s extrémním rizikem je umožněn pouze občanům a rezidentům ČR, akreditovaným členům diplomatických misí, případně pokud je vstup osoby v zájmu státu. Při návratu je nutné absolvovat test před cestou, následně PCR test do 24 hodin a poté nejdříve desátý den po příjezdu. Povinná je samoizolace.