I vzhledem k současné situaci panuje kolem konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie, kterou mnozí považují za největší stavbu slezské cihlové gotiky na území České republiky, čilý pracovní ruch. 

Opavané vyrazili na svá sportoviště.
PODÍVEJTE SE: Opavané vyrazili na sportoviště, jel beach volejbal i BMX

Podle děkana Římskokatolické farnosti Opava Jana Czudka mělo onemocnění COVID-19 na průběh prací zatím jen minimální vliv, pouze jeden subdodavatel a jedna restaurátorská dílna byly před časem v karanténě.

Naopak do karet hrálo rekonstrukci počasí, které panovalo na začátku tohoto roku. „Celkově dokončena je elektroinstalace a rozvod ozvučení. Jinak se uzavírají spíše etapy rekonstrukce, zvenku od Rybího trhu očištění režného zdiva, od Slezského divadla přesklívání oken. Zvenčí je nahozena první omítková vrstva, v nejbližší době přijde na řadu štukování. Uvnitř se pak už štukování dokončuje, stejně jako výmalba presbytáře. Okna jsou již hotová a probíhá rovněž i zlacení sloupů,“ popisuje Jan Czudek.

FANOUŠCI SFC Opava opět pomáhali.
Fanoušci SFC opět v akci, tentokrát rozdali 400 lahví vody

Restaurátoři se momentálně pohybují v prostoru hlavního vchodu do konkatedrály a také v bočních kaplích. „Ještě než začne oprava omítek v lodi, probíhá ze památkový průzkum,“ dodává děkan.

Samotná renovace měla začít loni v březnu, avšak mimo jiné i kvůli archeologickým nálezům v okolí konkatedrály v místě bývalého hřbitova se zahájení prací o několik měsíců zbrzdilo. Původně se počítalo s tím, že hotovo bude letos v říjnu. Zatím to však vypadá, že se sem věřící vrátí až o něco později. Jan Czudek odhaduje, že by se tak mělo stát někdy během listopadu nebo prosince letošního roku. Opravy si vyžádají 76,6 milionu korun. 

K TÉMATU

Není katedrála jako katedrála

Termín konkatedrála se používá v případě, když má biskup hned dva sídelní kostely. Prvnímu z nich se říká katedrála, tomu druhému konkatedrála. A Opava je jediným městem v České republice, které od roku 1996 takovou stavbu má. Svůj základ má v románském kostele Řádu německých rytířů z roku 1204. Vyšší jižní věž z konce 13. století dostala v baroku osmibokou nástavbu, zakončenou bání s lucernou. Severní věž, presbytář, sakristie a jižní kaple pocházejí z poloviny 14. století. Hřbitov byl kolem kostela zrušen v roce 1796, od roku 1995 o této dominantě Opavy hovoříme jako o národní kulturní památce.

Ilustrační foto
Opavští maturanti se budou učit ve skupinách, zkoušky budou asi bez diváků
Jeho velkou zálibou jsou motorky.
Doktor SFC Opava Tomáš Papuga miluje také motorky