„První návštěvníky přivítá nádherně kvetoucí park, ve kterém je řada romantických zákoutí. Hned o víkendu 16. a 17. května pak návštěvu zpříjemní bezplatné komentované prohlídky parku. Prohlídkové trasy v interiérech hradu se návštěvníkům otevřou v souladu s vládním nařízením 25. května, a to i přesto, že tento den připadá na pondělí, kdy měl hrad obvykle zavřeno. Vzhledem k tomu, že plánujeme velkou rekonstrukci, chceme lidem umožnit, aby si hrad ještě dostatečně užili,“ přiblížil Ondřej Hájek, ředitel pelhřimovského muzea, pod které hrad spadá.

Otevřeno bude po celou sezonu každé pondělí od 12.00 hodin. Všechny prohlídky však budou limitovány počtem návštěvníků a také je nutné počítat s dodržováním rozestupů.

Ilustrační snímek
Řidič si sedl za volant, přitom měl v sobě drogy

Na prohlídkové trase milovníky historie čekají nové exponáty a nebude chybět ani program pro děti. „Letošní novinkou je program Do muzea za hubičku, v rámci nějž mohou lidé po návštěvě hradu zavítat ještě na prohlídku pelhřimovského muzea, kde zaplatí pouze poloviční vstupné,“ lákal Hájek.

Hrad Kámen má před sebou poslední sezónu ve stávající podobě. „Poté ho čeká rekonstrukce a získá i zcela nové expozice. Samozřejmě se počítá se zachováním jednostopých vozidel, které k hradu již neodmyslitelně patří. Však motocykly zde byly vystavovány už od roku 1974 a díky tomu patří mezi první tohoto druhu na našem území. A že lákají návštěvníky také v současnosti, dokazuje loňská devatenáctitisícová návštěvnost,“ vyzdvihla Jana Fischerová, náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů.

Ilustrační foto.
Policie hledá pachatele, který se vloupal do chaty ve Štítném

Právě kvůli tomu je konec sezony naplánovaný už na září. „Bezprostředně po ukončení provozu hradu vypukne od října rušení a stěhování expozic. Otevření nových expozic, návštěvnického centra a kaple Panny Marie Bolestné je pak plánováno na polovinu roku 2022,“ sdělila mluvčí krajského úřadu Eva Neuwirthová.