Téměř naplněnou kapacitu má na léto hotel Belveder v Železné Rudě. „Máme na zhruba 95 procent pro letošní prázdniny vyprodáno. Jdeo dlouhodobější objednávky, nešlo o žádné rychlovky na poslední chvíli. Pár lidí pobyt odřeklo, ale to hned doplnili noví zájemci,“ řekl provozovatel hotelu František Strnad s tím, že délka pobytu je od dvou dnů až na týden.

Stejná situace je i v dalších částech Šumavy. Plno mají i v hotelu Modrava na Modravě. „Překvapivě nám volali lidé i během koronaviru, aby si udělali rezervaci. V současné době už máme léto téměř plné, nemám už v podstatě žádné termíny, kam zájemce napsat. Nejsme již schopni dát ubytování na dvě a více nocí. Ještě se najdou sem tam okénka na jednu noc,“ uvedl recepční Bořivoj Skočdopole s tím, že i okolní hotely mají plné kapacity.

Svatý kopeček v Mikulově.
Jižní Morava láká turisty. Atraktivnější jsou podle průzkumu už jen jižní Čechy

Příliš volných míst tam nemají ani v době, kdy skončí prázdniny. „Na slabší měsíce, jako jsou jaro a podzim, děláváme akce na Slevomatu, abychom pokryli termíny, ale kvůli vzniklé situaci s koronavirem jsme měli hodně práce s tím, abychom jarní ubytování přendali na podzim. Máme teď v podstatě až do října poměrně plno,“ dodal Skočdopole.

Obdobná situace jei v Srní. Tam na více než dvě noci pobyt neseženete. „Pro týdenní pobyt už bychom místo nenašli, to už máme na celé léto plno. Ještě je u nás možnost na dvě až tři noci,“ konstatovala za Hotely Srní Blanka Hančová.

Situaci změnil květen

Podle jejích slov ale ještě na jaře nebyla vyhlídka na letošní sezonu vůbec růžová. Lidé kvůli koronaviru rušili pobyty a tím, jak platila různá opatření, se objednávky nehrnuly. Vše se změnilo až v květnu, kdy se začala opatření rozvolňovat. „Sezona byla až do května nejistá. Poté už začali lidé volat, objednávat a rezervovat. Pak už byl i tak velký zájem, že jsme museli dát stopku i pro cestovní kanceláře, protože jsme měli plno,“ dodala Hančová.

Mobilní navigace - Ilustrační foto
Rady na cesty: Navigace pomůžou, ale selský rozum nenahradí

Návštěvníky Šumavy nejvíce lákají vyjížďky na kolech a spousta zajímavých míst. „Jezdila jsem na Šumavu s prarodiči, vždy jsme dělali výlety na jezera, na různé vrcholy a vždy se mi to líbilo. Tak teď jezdím i se svou rodinou. Bereme si i kola, abychom toho více stihli a projeli se. Pobyt jsme pro jistotu zamlouvali už v dubnu, protože se hodně mluvilo o tom, že všichni budou letos v Čechách, tak jsme to nechtěli nechat náhodě,“ sdělila Renata Zahradníková, která plánuje dovolenou na Železnorudsku.