Z padesáti tisíc dovolenkářů, kteří denně přilétali do turistického ráje, spadl jejich počet na několik stovek v posledních měsících. Branže, která do thajského rozpočtu ročně přispěla celou pětinou, dýchá z posledních sil. Thajsko se postupně otevírá zahraničním hostům už od října minulého roku, ale je to otevírání velmi nesmělé.

V lednu vláda v Bangkoku oznámila, že lze strávit povinnou příjezdovou karanténu v golfových rezortech. Do konce měsíce by mělo být umožněno izolaci strávit i na moři v okolí Phuketu, nejpopulárnější destinaci turistické země.

Louvre, muzeum umění v Paříži
Zbavený návštěvníků, přesto plný života. Takový je uzavřený Louvre

Do programu se již hlásí první jachty a výletní lodě, jen během prvního dubnového týdne se jich registrovalo několik stovek. Podle BBC cestující budou muset nosit inteligentní náramky na ruce. Ty budou monitorovat nejen jejich lokalizaci, ale i teplotu a krevní tlak.

Negativní test a izolace

Pokud byste nyní chtěli strávit dovolenou v Thajsku, museli byste se prokázat negativním PCR testem na covid a navíc byste museli do povinné čtrnáctidenní izolace. A právě tuto karanténu si lze v Thajsku zpříjemnit u golfových jamek nebo na palubě jachty. Vládní marketing je rovněž tak zaměřen, láká do země na opravdu dlouhodobé pobyty.

Lokální turistický průmysl již přes půl roku ale vyzývá vládu, aby svoji strategii změnila a opatření zmírnila. V zemi, kde nefunguje podpora v nezaměstnanosti, jsou ztráty z turismu citelným problémem. Nyní tlak podnikatelů na Bangkok s rychle rostoucím počtem očkovaných Evropanů a Američanů výrazně vzrostl.

Boháči klidně zaplatí balík za očkování v Indii, Dubaji či na Floridě
Jak se očkují boháči: Luxusní dovolená all-inclusive se dvěma dávkami vakcíny

Vláda zatím v první fázi zvažuje zmírnění karanténních zásad. Ty by v platnost mohly vstoupit už na začátku dubna. Zatím ale jen v hlavních turistických centrech, jakými jsou například Phuket, Krabi a Chiang Mai. Zahraniční hosté by svůj hotelový pokoj mohli opustit po třech dnech, zbytek své dovolené by se ale směli pohybovat pouze v hotelovém areálu.

Podle posledních zpráv by v největších thajských letoviscích zcela bez karantény měl být umožněn pobyt od července.