Co se naopak vrátilo do normálního stavu, je rozložení zátěže v průběhu roku. O letních prázdninách památky vždy praskaly ve švech, během prvních dvou covidových let byl ale nepoměr vůči zbytku roku extrémní. Například na červenec a srpen 2020 připadlo přes 70 procent celoroční návštěvnosti. Letos mají tyto dva měsíce podíl jen 38 procent.

Nejpopulárnější památkou ve správě NPÚ se letos stal zámek Lednice na Břeclavsku. Od ledna do října si jej stihlo prohlédnout 320 tisíc lidí. Lednický areál tak zastínil bývalou jedničku, hrad a zámek v Českém Krumlově. Tomu totiž spadla návštěvnost oproti roku 2019 skoro o polovinu na 187 tisíc. Na popularitě ztratil i nedaleký zámek Hluboká nad Vltavou, letošních 167 tisíc návštěvníků mu i tak stačilo na bronz.

V obou těchto památkách je nicméně letošní situace o něco lepší než loni a předloni. To se bohužel nedá říct o nejnavštěvovanějších památkách severních a západních Čech – hradech Házmburk, Trosky, Bečov nad Teplou a Rabí, kde byl počet prodaných vstupenek letos dokonce nižší než v letech covidových.

Nové, menší magnety

Existují i turistické cíle,o které je dnes zájem vyšší než před třemi lety. Většina z nich patří k těm, které byly donedávna trochu opomíjené. Patří mezi ně například zámek ve Slatiňanech na Chrudimsku, který si letos prohlédlo přes 28 tisíc zájemců. To je o 164 procent více než za rok 2019. Silnému nárůstu obliby se těší také zámek ve Vimperku, hrad Šternberk nebo zámek Raduň ležící nedaleko Opavy.

Za první letošní půlrok přijelo do České republiky pět milionů turistů
Do ČR se vrací turisté. Odborník: Už řešme, jak omezit návštěvy některých míst

Specifickým případem je pak selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci, který se otevřel po rekonstrukci až vloni v červnu. Letos přilákal více než 10 tisíc návštěvníků.

Návštěvnost tuzemských památek měří také agentura CzechTourism, která má ve statistikách i objekty mimo správu NPÚ. Tradičně jim vévodí Pražský hrad. Vloni ho navštívilo 444 tisíc lidí, což není ani pětina oproti letům před pandemií.