Už samotný kalendář je svým způsobem plný rekordů. Závodit se totiž bude třiadvacetkrát. Začíná se v Bahrajnu, konec sezóny je pak naplánován na 26. listopadu v Abú Zabí. Historické maximum je také osm městských tratí a šest závodů, které se pojedou v noci pod umělým světlem.

Jedním z hlavních taháků sezóny je každopádně zařazení velké ceny Las Vegas, kde se pojede rychlý městský okruh, jehož součástí je i ikonický bulvár Las Vegas Strip. Ve Vegas se pojede 19. listopadu ráno našeho času – i to je netradiční, protože to znamená, že závod odstartuje v sobotu 18. listopadu ve 22 hodin tamního času.

Pro české fanoušky jsou ale dostupnější jiné destinace. Nejlépe vychází velká cena Rakouska 2. července, případně Maďarska 23. července. Kdo neváhá cestovat o něco dál, může dorazit i 30. července do Belgie nebo 28. srpna do Nizozemska, případně na dva závody v Itálii. Velká cena Emilia-Romagna startuje 21. května, velká cena Itálie na okruhu Monza potom 3. září.

Jan Kopecký ukazoval schopnosti auta na uzavřené silnici
Fabia RS Rally 2 rozložená na prvočinitele. Má unikátní brzdy a turbo z Porsche

Technika se letos zásadním způsobem nemění. Už od roku 2014 jezdí Formule 1 vybavené přeplňovanými šestiválci o objemu 1.6 litru a hybridní technikou. Ta sestává ze dvou rekuperačních jednotek – jedné pro kinetickou a druhé pro tepelnou energii. Získaná elektrická energie se posléze ukládá do akumulátoru uloženého v šasi před motorem a využívá na krátkodobé zvýšení výkonu o přibližně 160 koní během závodů. Výkony v loňském ročníku sahaly lehce přes tisíc koňských sil.

Zdroj: Youtube

Další velká změna v pravidlech, týkající se pohonných jednotek, se chystá za tři roky. Pro sezónu 2026 totiž všechny závodní vozy přejdou na stoprocentně syntetická paliva. To bude významný krok k plné ekologické neutralitě, jíž by měl nejslavnější seriál motorsportu dosáhnout v roce 2030.

Jak ukazuje předsezónní testování, jehož výsledky jsou veřejné, favoritem pro letošek zůstává Red Bull, konkrétně Max Verstappen, který zvítězil loni. Pořadím může ale stále zamíchat celá řada faktorů a jednou z otázek zůstává i finanční situace menších týmů. Celkově nejsou karty rozdané ani zdaleka tak jasně, jako v některých minulých sezónách.