„Narušuje to křesťanský duch Velikonoc a lidé si pak myslí, že hlavním velikonočním svátkem je pondělí,“ zdůvodnil zákaz Duka. „Ve Vatikánu jsem pak pro smích, a proto ani nemůžu kandidovat na papeže.“ Ministryně Schillerová se hned přidala, že proti pomlázce je dávno, protože se jedná o obrovský daňový únik ve vejcích, alkoholu, a dokonce i penězích, který se nezohledňuje v daňovém přiznání.

Znárodňovat se nebude. Alespoň zatím ne

Zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková uvedla, že bití žen muži, k němuž během pomlázky docházelo, bylo často kritizováno institucemi na ochranu práv žen a odporuje zřejmě i Istanbulské dohodě. Kardinálem Dukou byla důrazně upozorněna, aby název Istanbulská dohoda v jeho sídle už nevypouštěla z úst. Ale dodal, že církev katolická byla vždy proti bití žen, zvláště má-li pohanský podtext.

Severomoravský hejtman, který se připojil prostřednictvím videokonference, prohlásil, že není proti zákazu, protože v jeho kraji se více polévá, než chodí s pomlázkou. A jihočeská hejtmanka se jen ujistila, že zrušení koledy se týká jen velikonočního pondělku, protože u nich v kraji se chodí na koledu v pátek a s řehtačkou.

Vietnamské video

Ministr Jan Hamáček, který se celou dobu mlčel, neb se snažil rouškou prostrčit klobásu a sýr, kterou po vzoru Lán podával arcibiskup jako pohoštění, zanechal marných pokusů a jednání shrnul: „No, já bych to tedy zakázal kvůli koronaviru nejdřív pro letošek a pak to po roce prodlužoval.“

Premiér Andrej Babiš nejdříve listoval ve fasciklu s názvem „Svěřenecký fond“ a pak shrnul: „Pomlázky a kořalky nevyrábíme, vejce z Vodňan prodáme jinak, tak jsem pro.“