Svoje preference ohledně členů Rady ČT, která volí jejího ředitele, ovšem probírají v zákulisí a rozhodně o nich nesepisují traktáty. Z běžné praxe se vymkl předseda volebního výboru a poslanec ANO Stanislav Berkovec, jenž rozeslal některým svým kolegům podrobný návod k výběru šesti členů Rady ČT. Jak dokládá jeho uniklý soukromý e-mail, nastolil dvě zásadní kritéria: loajalitu k ANO a nelásku k řediteli ČT Petru Dvořákovi, potažmo spolku Milion chvilek pro demokracii.

Prázdné lavice. A co hlavy?

Berkovec doporučil, aby hlasovali pro exšéfa zpravodajství ČT Romana Bradáče, bývalého ředitele ČT Brno Marka Hladkého, ekonoma Vladimíra Pikoru, bankéře Pavla Kysilku a ekonomku Evu Hubkovou. V tajné volbě uspěli Bradáč, Kysilka a Jiří Šlégr. Novinář a manažer Michal Klíma, jehož Berkovec zcela odmítal, prošel do druhého kola.

Co z toho plyne? Opozice si myslí, že jí redaktoři ČT fandí, a proto na postu generálního ředitele nechce změnu. Andrej Babiš by nejraději celé veřejnoprávní zpravodajství rozprášil. Kvůli provařenému kádrováctví stranický souboj prozatím nemá vítěze. Tak snad se jím stane divák, který v době koronavirové možná konečně oceňuje, jak důležité je mít profesionální média veřejné služby.

Někdo práská, jiný je charakter