Kdyby to nebylo uprostřed krvavé války, kterou Rusko rozpoutalo právě na základě podobných nehorázných lží, mohl by z toho člověk mít skoro až škodolibou radost. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, když už v rozhovoru pro italskou televizi nevěděl kudy kam, prohlásil do kamery: „Zelenskyj je Žid? Hitler byl také židovského původu. Největší antisemité jsou právě Židé.“

Luboš Palata
Máme v EU parlament, který nebyl zvolen demokraticky

Stalo se tak ve chvíli, kdy byl Lavrov konfrontován s ruskou lží, že Moskva vede válku proti Ukrajině, aby v ní vymýtila údajný nacismus a antisemitismus. Což samozřejmě každému se zdravým rozumem neladí s informací, že ukrajinským prezidentem je Volodymyr Zelenskyj, Žid z ruskojazyčné rodiny, kterého si Ukrajinci zvolili drtivou většinou v demokratických volbách.

Ruská prolhanost, a to nejen na mediální, ale na nejvyšší politické úrovni, dosáhla v minulých letech obludných rozměrů. Srovnatelných s nacistickou a stalinskou propagandou. Sergej Lavrov je v tom jednou z nejodpudivějších postav. Pro lidi, kteří i nyní, po brutální, krvavé a naprostou lží zdůvodněné agresi Kremlu, stále věří, by Lavrovova brutální lež mohla být probuzením. Obávám se však, že takhle skupina Čechů ale spíš uvěří, že Hitler byl Žid.