Svátky klidu a míru můžete přivítat s námi na události Česko zpívá koledy, která bude mít na Kolínsku hned tři zastávky: na Karlově náměstí v Kolíně, Kremlově parku Pečkách a u kapličky v Hradišťku I. Koledy budeme zpívat 10. prosince od 18 hodin.

O co vůbec v Česko zpívá koledy jde? Vánoce jsou také svátky setkávání a rodinné pohody. Lidé se sejdou na různých místech po celé České republice, aby si v jednu hodinu zazpívali pětici koled: Nesem vám noviny, Půjdem spolu do Betléma, Narodil se Kristus pán, Den přeslavný jest k nám přišel a Pásli ovce valaši. Jako bonusovou si potom můžeme zazpívat Vánoce, vánoce přicházejí!

Na zpívání na Karlově náměstí v Kolíně rozhodně nebudeme sami. Pomůže nám kolínský pěvecký sbor, který bude předzpívávat, doprovodí nás i hudebně. Kromě toho s atmosférou pomůže i kvartet kolínských fujaristů.

Jak se na zpívání koled připravuje místostarosta Tomáš Růžička, který zpívání v Kolíně poskytl záštitu?

Kdy se začínají zpívat koledy u Vás doma? Trénujete již s dcerami?

První koledy si zpíváme už někdy v listopadu, protože holky cvičí na různá vystoupení. Začátkem prosince mě už přemluví, abych hrál na flétnu i já a trénujeme společně.

Hrajete i na kytaru. Které koledy dokážete vyšvihnout z paměti?

První dvě sloky nebývají problém, ale další raději společně se zpěvníkem. Přeci jen jsou Vánoce pouze jednou v roce.

Která koleda je vaše nejoblíbenější?

Mezi nejoblíbenější například Nesem Vám noviny, Štědrej večer nastal, ale krásné jsou i mnohé další. Záleží na pocitu a vnitřním rozpoložení.

Existuje naopak nějaká vánoční koleda, kterou nezpíváte, protože ji skutečně nemáte rád?

Koled je naštěstí tolik, že je všechny samozřejmě neznám. Koledy, které znám, mám rád všechny.

Díky filmům přibývá vánočně laděných melodií, třeba ze známého filmu Frozen. Jak se na tyto moderní „koledy" díváte? Máte je rád, nebo jste pouze pro klasiku?

Vánočně laděné melodie bych za koledy nezaměňoval, ačkoliv si rád poslechnu oboje. Neumím si ovšem dost dobře představit, jak s laděnou melodií z filmu Frozen půjdeme koledovat. Pokud půjdete, vezměte mě sebou jako diváka, nebo zachránce (směje se).

Jaké vánoční zvyky doma dodržujete? Kdy například zdobíte stromek?

Stromeček nám přináší Ježíšek na Štědrý den společně s dárky. Má toho na Štědrý den skutečně hodně a příští rok mu se stromečkem už pomůžeme a budeme zdobit všichni. Vánočního františka zapaluji už první adventní neděli a dokonce i v kanceláři. Na Štědrý den krájíme jablíčko a pouštíme si na vodě zapálené svíčky. Zlaté prasátko se zatím nedaří, ačkoliv se snažíme a střevícem za sebe ještě neházíme (směje se).

Jak se těšíte na akci Česko zpívá koledy?

Vánoce patří mezi nejkrásnější křesťanské svátky a zpívání koled je česká tradice. Za tuto tradici našim předkům upřímně a ze srdce děkuji. Vám děkuji za pozvání a velmi rád přijdu.