Ze značné části je Zengrova ulice, kdysi výstavní čtvrť města, obývaná romskými obyvateli. Běží zde různé sociální programy, o řešení situace se snažilo už několik předchozích radnic. Jenže najít na tento neduh lék je běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem.

Průběžně se řeší dluhy na nájemném v bytech patřících městu, zanedbávání povinné školní docházky dětí, městská i státní policie je v Zengrově ulici často kvůli potyčkám, rušení nočního klidu a podobně.

„Slyšela jsem od známého, že se prý na něj někdo z balkónu o patro výš vymočil. Že nejde dát sušit na balkón prádlo, je prý docela běžné, protože většinou nasmrádne nebo ho dokonce někdo polil páchnoucí vodou. Mně se naštěstí nic takového nestalo, bydlíme o kousek dál,“ doplnila další žena.

Obyvatelé této ulice poukazují také na častou bezohlednou jízdu řidičů, kteří do lokality míří na návštěvu či tam bydlí.

Dopravní nehoda na silnici I/2 u Suchdola: v poli převrácený kamion ve směru na Prahu.
Nedaleko Ratboře havaroval kamion, řidič se chtěl vyhnout srně

Mnohdy se prý místem prořítí automobil s řvoucím rádiem, klidně uprostřed noci, z něj vyleze pět opilců a hukot pokračuje zevnitř některého z bytů.

Petice, kterou dostalo město na stůl v těchto dnech, si stěžovala na nepořádek od klientů charitního šatníku, na znečišťování veřejného prostranství. Petici projednala rada města a odbor sociálních věcí občanům odpověděl, že jsou přijata opatření, aby se těmto negativům zamezilo.

„Například zvýšený dozor městské policie či hlídek Bezpečného Kolína, zároveň větší povědomí o službách K centra. Do budoucna chceme s farní charitou, která šatník provozuje, projednat, zda by se pro něj nenašly jiné prostory,“ uvedl místostarosta Tomáš Růžička.

Charita má smlouvu na pronájem prostor v Zengrově ulici do podzimu příštího roku, s charitním šatníkem zde začala působit na konci roku 2014.

Ředitelka kolínské farní charity Lucie Růžková Rybárová uvedla, že oficiálně nedostala informaci o petici. „Ale vím o ní. Lidsky mě mrzí, že to s námi obyvatelé ulice před podáním petice neprojednali,“ dodala.

Ilustrační foto.
Mohou se zapojit do likvidace azbestu

„Není to ale problém charitního šatníku. Problémy se objevují v době, kdy máme zavřeno, a to nemáme možnost ovlivnit. Problémy, které petice uvádí, jsou v Zengrově ulici už o hodně dřív, než jsme otevřeli šatník,“ poznamenala Lucie Růžková Rybárová s tím, že pracovníci charitního šatníku kolikrát sami kontaktovali městskou policii.

„Pokud by se v této lokalitě její hlídky posílily, byli bychom rádi. A kdyby se pro náš charitní šatník případně našlo jiné místo, nebránili bychom se,“ shrnula.

Pracovníci charity už několikrát zaznamenali i rozkrádání věcí z šatníku, který shromažďuje ošacení, obuv, potřeby do domácnosti, postýlky a kočárky pro děti, kompenzační pomůcky apod.

S vyházeným a rozkradeným oblečením se Kolínští potýkají také v ulicích s kontejnery na textil. „Viděla jsem nepořádek okolo kontejneru na textil na Zálabí. Někomu byla zřejmě zima a hledal si tam něco teplého na sebe,“ popsala Jana Svobodová. Dodala, že než našel vhodný kousek oblečení, ostatní věci z kontejneru vyházel a zpět je již pochopitelně nevrátil.

Zengrova ulice, Kolín.Zdroj: Deník / Mašínová LucieMyšlenka charitního šatníku nezahrnuje jen obstarání ošacení, obutí a materiální pomoci. Vytváří i místo setkání a přijetí člověka v jakékoli životní situaci a poskytuje klientům informace, kam se obrátit pro další pomoc. Jde o službu pomoci všem, kteří se ocitli v krizové či nepříznivé sociální situaci i o předcházení kriminalitě a sociálnímu vyloučení klientů. Otevřeno je od pondělí do čtvrtka od 10 do 12 hodin. V pondělí je otevřeno také odpoledne od 13 do 17 hodin. V úterý a ve středu pak od 13 do 15 hodin.

Kolínské kulturní léto
Kulturní přehled z Kolínska. Kam se chystáte?