Podle starosty města Josefa Krombholze je cílem těchto investic snížení energetické náročnosti všech veřejných budov ve městě.
Původně prý město chtělo v obou případech žádat o dotace na zateplení budov. Z tohoto plánu však sešlo. Město zjistilo, že ve zmíněných budovách stačí pouze vyměnit okna. Navíc podle slov starosty dotace nejsou již natolik výhodné, aby město čekalo, zda v žádosti uspějí. V příštím roce tak ve svém rozpočtu počítají s 250 tisíci na výměnu oken v budově obecního úřadu.
Obdobně tomu bude také v budově školy, kde jsou prý nová okna opravdu nutností. „Ve škole vyměníme okna, která jsou v nejhorším stavu," řekl starosta města a dodal, že v rozpočtu počítají na tuto investici s částkou 750 tisíc korun. Kromě tohoto kroku by v příštích letech mělo školu čekat navíc rozšíření.

O energetickou úsporu se město pochopitelně snaží ve všech budovách, které spravuje.

V letošním roce tak došlo k výměně oken a dveří v knihovně, která sídlí ve stejné budově jako zdravotní středisko a pečovatelská služba. Podle starosty ve zbylých částech domu již okna vyměněná byla. Nyní se tak dočkala poslední část budovy.

A když už došlo k rekonstrukci oken a dveří, pokračovali Zásmučtí také vnitřkem knihovny. Prostor, kam si lidé chodí půjčovat knihy se tak nyní pyšní také novými podlahami a koberci.

Knihovna však nebyla jediným prostorem, na který se v Zásmukách letos zaměřili. „Okna jsme letos měnili také v hasičárně," řekl Josef Krombholz. Budova se tak po výměně střechy dočkala i nových oken. První budovou, kde se město pustilo do rekonstrukce však byla mateřská škola. Ta se v roce 2015 dočkala nejen výměny všech oken a vstupních dveří, ale také zateplení střechy a obvodových stěn. Díky rekonstrukci má školička také novou barevnou fasádu.