Dodatečná doporučení památkářů však nejsou důvodem nového oslovení firem. Původně chtělo město Zlatou uličku opravit ještě do zimy, zejména starou kanalizaci, která se umí dost nesympaticky dostávat i na povrch a zrovna během letošní zimy to opět předvedla. Jenže do výběrového řízení se nepřihlásila ani jedna firma.

Ve snaze, aby se někdo přihlásil, město dokonce prodloužilo termín a umožnilo pracovat i po Novém roce. „Ale firmy se nepřihlásily, s tím se těžko něco udělá,“ řekl místostarosta Michael Kašpar. A tak tedy celá oprava zůstala na letošní rok.

Ilustrační foto Lidl
V průmyslové zóně bude Lidl

„V předešlém výběrovém řízení jsme neměli úspěch, doufáme, že teď už se nám firmy přihlásí. Zlatá se letos prostě dělat bude,“ komentoval starosta a připomněl, že se jedná o ulici v samotném středu památkové zóny, musí se tedy důsledně dbát, aby výsledek opravy byl přijatelný pro památkovou péči. „Je tu výhoda, že rekonstrukce neomezí dopravu ve městě, Zlatá je jen pěší spojka. Ale moc krásná ulice, u níž chceme, aby svou hodnotu opět získala,“ dodal starosta.

I v myslích Kolíňáků má Zlatá ulička své místo. „Co by byl střed Kolína bez Zlaté uličky?“ nechal se slyšet Martin Brázda a s úsměvem zavzpomínal kdysi na své první rande právě v této uzoučké uličce, která věru dokáže zamilovaný pár skrýt před zraky kolemjdoucích.

Na atletickém šampionátu Buranská stříbrná a Hampl bronzový

V současné době by ale milenci museli být dosti otrlejší povahy, aby si Zlatou uličku vybrali jako romantické místo schůzky. I když zrovna nezlobí kanalizace, která podle zkušeností místních dokáže páchnout naprosto příšerně, působí krásná historická ulička dojmem špinavé periferie, o odpadky a počmárané zdi není nouze, propadlé dlažební kostky působí i problém při chůzi. „Potmě tudy ani nechodím, člověk se v tmavé uličce necítí dobře,“ dodala Jitka Čechalová.

Jak připomněl místostarosta Michael Kašpar, město by rádo jinak moc hezkou uličku vylepšilo ještě historickými lampami, které by se instalovaly mezi domy, tedy soukromými budovami, takže je třeba ještě získat souhlas majitelů.

Uvažovalo se také o osvětlení z dlažby, to ale nakonec po konzultaci s památkáři nebude.

Maturitní ples třídy 4B4 Gymnázia Kolín
OBRAZEM: Třídní profesorka ztracenou třídu hledala na planetách různých stylů