Jak to tedy udělat, abychom nehřešili více, než je jenom možné? „Dejme si klidně toho hamburgera, hovězí maso je v pořádku, pokud je to opravdu hovězí maso a nebo tortilla s kuřetem na grilu je také lehce stravitelná. Z hamburgera si můžeme sundat vrchní díl housky a je to ještě lepší varianta," říká Zuzana Víznerová, sportovkyně, která se zajímá také o výživu.

NE HRANOLKÁM, ANO SALÁTU

Místo hranolek doporučuje zvolit si v menu salát a místo slazeného nápoje vypít vodu. „Pak vycházíme z tučného domu hříchu poměrně v odlehčené náladě a ne, že se člověk po spořádání celého menu vyplazí sotva ze dveří," říká Zuzana Víznerová.

Co se týče dětí, je podle ní důležité, aby měly správné stravovací návyky už z domova. Dítě zvyklé na zdravou stravu nejspíš nebude ani ve fastfoodu vyžadovat ta nejtučnější jídla.

Vést děti ke zdravé skladbě jídelníčku se snaží i některé školy ve svých jídelnách. Jednou z takových je třeba Základní škola v Cerhenicích. „Držíme se režimu zdravého stravování, ale i správného pitného režimu, odbourali jsme smažená jídla, knedlíky, nezdravé sladké pokrmy. A myslím, že mohu říci, že přesto našim žákům chutná, paní kuchařky jsou velmi šikovné, hovořím z vlastní zkušenosti," říká ředitel školy Jakub Stach.

BEZ LEPKU VAŘÍ I V JÍDELNĚ

Kromě toho, že se ve školní jídelně vaří zdravá výživa, zavedla základní škola ve spolupráci se starostou Markem Semerádem nedávno novinku v podobě občasného zařazování bezlepkových pokrmů. Vedoucí školní jídelny už absolvovala speciální kurz na tento druh diety. Cerhenická základní škola je tak první školou v regionu, jejíž jídelna bezlepkové pokrmy připravuje.

Zdravě se stravovat nemusí být v hektické době jednoduché. Jsou nějaké zásady, které by lidem doporučovala dodržovat Šárka Drábková, která je nutriční terapeutka? „Tady bych se zastavila na slovem 'zdravě'. Dnes si myslí většina lidí, že 'zdravé' stravování souvisí s návštěvou bioprodejen a zatracením 'klasického' jídla. Není tomu tak," vysvětlila.

Podle jejích slov je pro každého je důležité, aby byl zdravý a dokázal z potravin, které přijímá, pro své tělo využít maximum. „Na tom by vše mělo být postaveno. A základem je samozřejmě nehladovět, ale také žaludek nepřeplňovat. Zároveň však pravidlo jíst každé 2 až 3 hodiny pozbylo platnosti, protože každá potravina je v žaludku jinak dlouhou dobu a to je třeba respektovat. Tedy, hlavně poslouchat svůj žaludek. Když je prázdný, tak se najíst, zatímco když je plný, do trávení ničím nezasahovat!" vysvětlila odbornice.