První kolo této soutěže začne již dnes, končí zítra. Toto kolo se podle pořadatelů uskuteční formou online testu. Nejlepších pětačtyřicet žáků z celé republiky se pak utká o prvenství v Soukromé střední škole výpočetní techniky v Praze, která soutěž pořádá.

Cílem soutěže IT-SLOT (zkratka Systém Logických Otázek) je prý především prohloubit zájem žáků 8. a 9. tříd o informační technologie a zajímavou formou podporovat jejich logické uvažování. „První část úloh je zaměřená na oblast základních vědomostí o IT, tedy internetu, hardwaru, softwaru, operačních systémech či programování. Druhá část je věnována matematickému a logickému myšlení," upřesňuje ředitel SSŠVT Martin Vodička.

Zaregistrovat své žáky mohly školy prostřednictvím webových stránek soutěže až do včerejšího dne. Kolínské barvy budou hájit, jak již bylo řečeno nejen žáci z třetí základní školy v Kolíně, ale také studenti z Peček.
První kolo absolvují všichni žáci ve svých školách. „Posuzuje se jak počet získaných bodů, tak čas, za který žák test vyplní," vysvětluje Vodička 
s tím, že žáci nesmí používat internet, k dispozici mají pouze kalkulačku, papír a tužku.

Nejlepších pětačtyřicet účastníků se utká ve finále 
16. prosince na pražském Proseku. Tři nejlépe umístěné školy získají projektor nebo tablet. Pro žáky připravila pořádající škola ceny v podobě tabletů, sluchátek, PowerBank či flashdisků.

Vloni se soutěže účastnilo 2820 žáků z celkem 118 základních škol z celé ČR. Letos je přihlášeno 2 242 žáků ze 137 škol.
„Potřebné znalosti k účasti by měli žáci získat během studia. Takže pokud děti rády soutěží a baví je IT, neměly by váhat požádat svého vyučujícího, aby je do IT-SLOT přihlásil," uzavřel Martin Vodička.