A na nezájem si organizátoři rozhodně stěžovat nemohli. „Počet návštěvníků každý rok roste z toho důvodu, že babyboomové děti dorůstají do věku žáků devátých a osmých tříd. S účastí tedy spokojení jsme, zda si vybrali školu, to doufáme," řekla Denisa Bílá za organizující agenturu Sofia.

Jak nám řekla, problémem dnešních žáků a jejich rodičů je i v tom, že jsou příliš ambiciózní. „Často nedokážou vyhodnotit ambice oproti tomu, na co dítě skutečně má. Volí školu s maturitním oborem a po čtyřech letech, případně neúspěšných opravných zkouškách, odcházejí domů s prázdnou. Některé školy tomu chodí naproti a součástí střední odborné školy bývá i výuční list. To je cesta," řekla Denisa Bílá. Takový je podle ní trend, kterého využívá hodně škol.

Největší zájem podle ní mají žáci o umělecké obory. „Dětem se líbí design, fotografie a tak dále. Ale od toho tu je úřad práce, aby řekl, po čem se zaměstnavatelé ptají," vysvětlila. Poptávka je prý hlavně po řemeslech, například po seřizovačích moderních strojů, což má ovšem do černého řemesla daleko. „Studenti a rodiče si myslí, že řemeslo platí málo. Ve skutečnosti to je naopak, řemeslník bere na hodinu až 650 korun, kantor třeba 250 korun," vysvětlila.