Nahoře na nedočkavé návštěvníky čekala expozice, která kromě rozhledu po okolí nabízí i směrovky na zajímavé body v krajině. „Když se na to podíváte, tak můžete zjistit, jaká památka nebo zeměpisné místo, včetně Krkonoš, je vzdáleno od vodárny," řekl starosta Vít Rakušan.

Každá směrovka má navíc GPS koordináty, které můžete zadat do navigace, a hned tak získat trasu k další zastávce vašeho výletu. „Dlouhodobě si od vodárny slibujeme to, že se zvedne zájem o Kolín. Ten je jednou ze dvou památkových zón v rámci Středočeského kraje vedle Kutné Hory. Doufáme, že vodárna bude tím magnetem, a když lidé pojedou na vodárnu, prohlédnou si i zbytek úžasného města Kolín," řekl.

Přestavba věže vyšla zhruba na 9,7 milionů korun, 80 procent z částky hradila dotace. Jak ale již dříve avizovala kolínská radnice, památkáři nepovolili výtah ve vodárně, takže se na vrchol dostanete pouze po svých. „Šly bychom se podívat, ale nohy nás tam nedonesou," litovala skupina seniorek.

Otevření vodárny udělalo ale návštěvníkům po těch všech letech radost. „Je to naprosto úžasné, Kolín se dočkal splnění snu, ani už nedoufal, že bude mít další vyhlídku. Vodárna bude mít rozhodně spoustu turistů, přeji jí co nejvíce návštěvníků," řekl Tomáš Dostál z Polep, který se vyrazil na slavnost podívat.

Výsledek zhodnotil také Martin Tichý, vedoucí odboru regionálního rozvoje. „Jak jsme měli možnost vidět, expozice se povedly, stejně jako stavební část. Vše funguje, jak má, samozřejmě problémy, které provázely samotnou rekonstrukci, jsou známé a jisté komplikace byly. Podařilo se je ale překonat a myslím, že výsledek je úžasný," podotkl.

Otevření vodárny doprovázel program Otevřené ulice, který se přesunul z Brandlovy ulice k vodárně, sousedské setkávání se tak odehrálo na netradičním místě při netradiční příležitosti.

Byli jste se podívat na otevření kolínské vyhlídky? Zaujalo vás něco? Zašlete nám své tipy a fotografie z Otevřené vodárny na redakční e-mail redakce.kolinsky@denik.cz!