Podle jeho slov se vedení snaží o to, aby škola v obci od příštího roku opravdu začala fungovat.

Vyžlovka patří do školského obvodu Kostelce nad Černými lesy, kde se v současné době řeší kapacitní problémy. Obnovení výuky na Vyžlovce by tak mohlo černokostelecké škole výrazně ulevit. To je podle Jana Pelikána hlavním cílem celého projektu. Projekt je totiž zcela harmonizovaný s kosteleckou školou.

„I nadále budou naše děti docházet do Kostelce na druhý stupeň. Stále školu v Kostelci podporujeme," vysvětlil Jan Pelikán s tím, že obnovou školství v obci se snaží jen řešit problém, který nastal. „Není fér, aby to za nás řešil Kostelec," myslí si starosta. A tak by to prý měli brát i ostatní obce ze školského obvodu.

Jiří Kahoun, starosta Kostelce nad Černými lesy, s obnovou vyžlovské školy nemá problém. „Svým způsobem nám to může pomoci," řekl s tím, že černokostelecká škola by opravdu mohla kapacitní problém výrazně pocítit již příští září a otevření školy na Vyžlovce by tak mohlo městské škole ulevit.

„Je plno rodičů, kteří chtějí dát děti do menší školy," dodal ještě Kahoun. Myslí si, že na Vyžlovce nebudou mít problém kapacitu školy naplnit, ačkoli někteří rodiče naopak chtějí své děti posílat rovnou do městské školy, která nabízí oba stupně základní školy.

Vyžlovská škola by prý měla sloužit hlavně místním dětem a dětem z nedalekých Jevan, kde také není základní škola. Celkově by měla pojmout asi 90 žáků prvního stupně základní školy.

Pro Vyžlovku je v tuto chvíli důležité, aby bylo jejich žádosti na ministerstvu školství vyhověno. „Myslím si, že vzhledem k situaci je nepravděpodobné, že žádost nevyjde," řekl Jan Pelikán. Školu by tak mohl zastavit jen nedostatek financí, které jsou potřeba. O ty chce obec žádat v rámci dotačních titulů. V obecní kase totiž volné prostředky na obnovu školy bohužel nejsou. Podle starosty by byly na rekonstrukci budovy školy, tak aby vyhovovala potřebám pro výuku, potřeba jednotky milionů korun.

„Rýsují se dva zdroje financí," prozradil Jan Pelikán s tím, jeden z nich je nejistý. Jde o program podpory rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálních škol v okolí velkých měst. Ten byl totiž v minulých letech opakované vypsaný, letos však ministerstvo tento program prozatím nevypsalo.

Dříve totiž v budově bývala malotřídka, ale v současné době je v budově obecní úřad a byty. Ty by měly být do budoucna zrušené. Obecní úřad by v budově nadále zůstal. Do budoucna by navíc obec chtěla zrekonstruovat také půdní prostory budovy, které by mohly sloužit jako družina.

A co na znovuobnovení školy v obci říkají místní? Podle Jana Pelikána je o školu zájem. Právě schůzka s rodiči vlastně dala zelenou dalším jednáním.

Kromě nejnutnějších rekonstrukcí je nutné pochopitelně vyřešit také otázku personálu. Chystá se tak konkurz na ředitele školy. Ten by měl být teoreticky znám již na počátku příštího roku, jelikož když vše půjde tak, jak má, v únoru by měl být zápis do první třídy. A u něj by již měl být přítomný zvolený ředitel školy.

Škola na Vyžlovce fungovala téměř celé minulé století až do 1. srpna 1977. V současné době jsou v budově školy byty. Část budovy slouží jako obecní úřad. Jednotřídka vznikla na Vyžlovce již v roce 1874, kdy se se vyučovalo v domku u Váňů. 14. dubna 1876 povolila zemská šk. rada otevření jednotřídní školy a dne 5. listopadu byla vysvěcena černokosteleckým farářem p. Hodinářem. V letech 1881-1883 se škola rozšířila na dvoutřídní.