Jak řekl starosta Vít Rakušan, samospráva chce mít architekta k ruce pro urbanistický rozvoj města, Jiří Košťál podle starých podmínek působil pro státní správu, tedy jako konzultant pro stavební úřad.

Kolínskému deníku Jiří Košťál řekl, že se do výběrového řízení za takto stanovených podmínek hlásit nebude. „Na takovou formu práce se hlásit nebudu. Je to podstatný rozdíl, pracoval jsem de facto v první linii s projektanty a investory, kde výsledky byly hmatatelné a patrné, pozitivně ovlivnily spoustu projektů a staveb v Kolíně za uplynulých zhruba 15 let," řekl nám.

Jiří Košťál se o post ucházet nebude

Současná filozofie města, která chce mít architekta k ruce pro samosprávu, pro něj není zajímavá. „Jsem praktikující architekt, tím se živím, mohl jsem uplatnit, co umím. Politikum není moje parketa," dodal.

Starosta Vít Rakušan řekl, že chce, aby byly podmínky práce městského architekta definovány moderně. „Tato funkce je zásadní pro urbanistický rozvoj, jak bude vypadat a fungovat veřejný prostor," vysvětlil.

Radnice tak bude chtít, aby byl nový městský architekt přítomen častěji, než tomu bylo v minulosti, vysvětlil Vít Rakušan. „Byli bychom rádi, aby byl přítomen tady u nás a probíhaly pravidelné konzultace s vedením města, aby jeho institut v organizačním stromu spadal pod starostu a byl úzce provázán i s odborem regionálního rozvoje," řekl.

V mezidobí vypomůžou jiní architekti

Vedení města neočekává, že nového architekta vybere rychle, má prý zkušenost z jiných měst, kde to trvalo až rok kvůli žádané odbornosti. V mezidobí plánuje město řešit aktuální věci s některým z místních architektů, překlenout tuto dobu prý nebude nijak těžké. „Považuji to za důležitý krok, co by městu v jeho strategickém rozvoji mohl pomoci více, než by se na první pohled mohlo zdát," řekl Vít Rakušan.

Výběrové řízení na nového městského architekta je v současné době vypsané, vedení města předeslalo, že ve výběrové komisi má být kromě zástupce vedení města také opozice a odborníci s určitým renomé a architekti z jiných měst. „Po uchazečích budeme chtít zpracování projektu, nějaký konkrétní realizovatelný nápad v městském prostoru, slibuji si od toho mnoho," dodal Vít Rakušan.