Kolín například chce venkovní učebny pro všechny své základní školy. A tak město právě na tyto účely podalo žádost do aktuálního ročníku grantového programu TPCA Pro Kolínsko. „Jde o pět škol, kde dosud tyto učebny chybí. Samozřejmě včetně zázemí. Žádáme zhruba o 400 tisíc korun,“ upřesnil místostarosta Michael Kašpar.

Městys Plaňany společně s vedením školy zahájil přípravu projektu Základní škola Plaňany – výuka v zahradě a u PC. „Cílem je vybudování zázemí pro zajištění enviromentální výchovy v areálu základní školy mimo budovu, tedy v zahradě. Prioritním zařízením bude budova altánu jako venkovní učebny a rekonstrukce počítačové učebny a kmenové učebny v budově školy. Projekt bude dále řešit revitalizaci areálu včetně značení stávající zeleně. Odhadované náklady jsou tři milióny korun,“ popsal starosta Martin S. Charvát.

Čtěte: Skanzen oblékl velikonoční šat, přijďte se podívat

Nevzhledná betonová terasa u Základní školy Jana Palacha v Kutné Hoře byla na přírodní učebnu přeměněná už v minulém roce. Jednalo se o nevyužívaný pozemek u základní školy, o jehož zvelebení se postaral spolek Pod Horami za finančního přispění Středočeského kraje. Přírodní učebna slouží k realizaci výukových programů spolku pro děti z mateřských a základních škol. Za doprovodu lektorky se mohou děti ve venkovním prostředí seznámit s proměnami přírody v průběhu celého roku.

Podle koordinátorky projektů a výukových programů spolku Pod Horami Jitky Lišofské Rosické byla realizace bylinkovo-květinového patra náročná. Nejprve bylo totiž třeba vyřezat přerostlé jalovce a nálety. V současné době je v přírodní učebně ježčí domeček, hmyzí hotel, hmatový chodníček, ptačí hostinec, bylinkové záhony, suchá zídka pro ještěrky a slepýše nebo jezírko.

Přečtěte si: Kolínské děti opět excelovaly na tanečním mistrovství v Moskvě

U dětí je oblíbený například hmatový chodníček. Děti se před vstupem na chodníček zují boty a poté naboso přechází se zavázanýma očima. Úkolem je poznat, po čem se děti právě prochází. V jedné části se nachází například písek, v druhé části oblázky a ve třetí části šišky.

Víceúčelové učebny situované do přírody zatím ve školách na Benešovsku nejsou, i když altán, který stojí v areálu Základní školy Týnec nad Sázavou, právě k takovému účelu kantoři využívají. „My tomu ale říkáme zahradní učebna a využíváme jí zejména v létě. Naše škola má učebny otočené na jih a v létě tam bývá dost horko, a tak venku bývají například hodiny výtvarné výchovy. Když máme pozemky, mají tam žáci teorii,“ vysvětlila ředitelka školy Hana Váňová.

Z týnecké školy děti chodí mimo město na environmentální výchovu v rámci přírodopisu a využívají při tom například i zázemí altánů, které v posázavských lesích kolem Dolních Požárů nebo zříceniny hradu Zbořený Kostelec vybudovaly Lesy ČR.

Nenechte si ujít: Kauza Roman Pekárek: Náklady na právníky zaplatí bývalý místostarosta

„Učitelé si s sebou berou pro děti pracovní listy a ty pak při takové zastávce vyplňují,“ připomněla ředitelka týnecké základní školy.
Reakce rodičů na výuku v přírodě jsou různé, i když se k tomu staví většinou pozitivně. Podle Hany Váňové se ale ve třídách vždycky najdou jeden až dva rodiče, kteří své děti z takových, dopředu naplánovaných akcí, kvůli náhlým zdravotním potížím svých potomků, omlouvají z výuky.

„Takovéto akce v přírodě jsou přínosné i pro rodiče, a to zejména kvůli finanční nenáročnosti. Na rozdíl od zájezdů taková výuka rodiče nestojí nic,“ doplnila ředitelka ZŠ Týnec nad Sázavou Hana Váňová.

Dobrá zpráva: Rockeři vybrali na Maximka 9800 korun