Starosta Kolína Vít Rakušan však řekl, že chybějící kolaudace zatím nebrání v pokračování prací. „V současné době se vybavuje interiér, to bylo možné až po dokončení stavební části. Nám je v podstatě jedno, jestli bude zkolaudováno zítra, nebo za týden," řekl.

Minulá kolaudace nevyšla podle starosty kvůli problémům s výškou zábradlí, kvalitou vody a podobně, nyní se napravují. „Kolínská rozhledna bude nesrovnatelně interaktivnější, modernější než okolní a myslím si, že vybavením a funkčností občany nadchne," podotkl.

Bolavým místem však nadále zůstává flekatá fasáda vodárny. „Památkáři se stavebním úřadem a odborem regionálního rozvoje řeší to, zdali byla natřena tím odstínem, kterým se mělo natírat. To musí dokázat ten, co nátěr prováděl, a zda to bylo v poměru podle pokynů památkářů. To je i jedna z podmínek, na které prozatím visí kolaudace," podotkl místostarosta Michael Kašpar.

Co dělat s flekatým nátěrem vodárny, to bude podle vedení města na debatu po samotné kolaudaci. Spokojenost se současným stavem totiž není, přesto, že investor následoval jejich doporučení. Problémem je také to, že se nemají při velkých vedrech natírat ani domy.

„Může to nechat fleky, proto to není za tohoto počasí vhodné. Ideální čas pro nátěr je podzim. Nyní usilujeme o kolaudaci ve stávajícím stavu. Poté můžeme diskutovat o tom, zda se do budoucna s nátěrem něco udělá. Zásadní je dostat kolaudaci, vybavit vodárnu a zpřístupnit ji," dodal Vít Rakušan.

Ne všichni ale vidí flekatou vodárnu jako problém. Architekt Vojtěch Ertl na jednom z minulých kontrolních dnů prohlásil, že právě fleky na fasádě ukazují průpis jednotlivých vrstev tak, jak se dochovaly, a podobně se restaurovaly například památky zařazené na seznam UNESCO.