„Smlouva s fondem životního prostředí by měla být podepsaná do konce tohoto roku," řekl starosta Zásmuk Jiří Pechar. Díky tomu bude mít město veškeré finance, které k náročné sanaci potřebuje. Již v první polovině tohoto roku totiž Kraj schválil dofinancování této akce. Ačkoli by měl Středočeský kraj zaplatit pouze deset procent z celkové částky, nejedná se zrovna o zanedbatelnou sumu. Podle starosty Zásmuk, Jiřího Pechara, jde asi o osm milionů korun. Většinu potřebné částky k sanaci tak město muselo žádat z fondů. Hovoříme přitom o částce, která se přibližuje osmdesáti milionům korun. V minulosti, jak Jiří Pechar prozradil, bylo podmínkou zastupitelstva to, aby dofinancování hradil Kraj.

Podle něj by totiž samotné město rozhodně ve svém rozpočtu nenašlo tolik peněz, aby se o zbytek potřebné sumy mohlo postarat. Ohledně financí je tedy nyní již jasno. Čeká se pouze na podpis smlouvy. Pak se již může začít, což by si jistě všichni Zásmučtí přáli.

Poklidné místo je totiž častým cílem procházek, jenomže čerstvý vzduch tu na občany rozhodně nečeká. Místo je prozatím zatíženo toxiny a dost možná také karcinogenními látkami.

Podle původních plánů se se sanací mělo začít letos na jaře, to se však nestalo. Město totiž nestačilo získat právě potřebné finance a z pochopitelných důvodů nechtělo s tak nákladnou akcí začít bez jistého krytí. Teď už je vše jinak a jaro se zdá být jako reálné řešení.

Sanace však není chvilková záležitost. Může trvat zhruba dva roky, prozradil Pechar s odvoláním na zhotovitele, kterého má již nějakou dobu město vybraného.

A jak bude Vlčí důl po sanaci využívaný? Jaké má město s tímto místem plány? „Vznikne travnatá plocha, stromy tam být nemohou," uvedl Pechar. O využití podle něj ještě s určitostí rozhodnuto není. „Nabízí se například trénink hasičů," zamyslel se nad jednou z možností Pechar.