V současné době tam většinou žádná zeleň není nebo jsou to polámané náletové dřeviny.

Masivní výsadbou nových stromů se vlastně rozdělí mnohohektarový intenzivně hospodářsky obhospodařovaný celek orné půdy.

Vysazovat se bude dubová alej, babyková, lipová, javorová i třeba ovocná, a to nejen na katastru Cerhenice, ale také Cerhýnek, Plaňan a Dobřichova.

„Jednostranná dubová alej bude například navazovat na ovocnou alej vedoucí ze sadu u Cerhýnek. Tato výsadba bude lemovat cestu z Cerhýnek do Plaňan. Vysazeno bude 110 sazenic dubu letního velikosti nad 150 centimetrů," popsal starosta Marek Semerád plány na ozelenění a omlazení zeleně v jedné z několika lokalit.

Nová babyková alej bude vysazená podél cesty spojující nově vzniklou dubovou alej a alej lipovou. Plánuje se tam 19 sazenic javoru babyky, stromy se budou sázet zhruba 15 metrů od sebe. Při cestě vedoucí z Dobřichova do Plaňan bude v úseku mezi Dobřichovem a lesem vysazená lipová alej, konkrétně takřka 30 stromků.

Vysazovat se bude také podél cesty z Cerhenic směrem k vodní nádrži Hvězda. Zde přibydou mladé javory, konkrétně 17 sazenic javoru mléče a 16 javoru klenu. Dalšími lokalitami jsou cesta z ovocného sadu u Cerhýnek přes pole zpátky do sadu, kde přibude téměř 70 jabloní a hrušní. K výsadbě ovocné jednostranné aleje dojde i podél cesty z Cerhenic do Cerhýnek. Tuto alej bude tvořit 41 slivoní, 41 třešní, 41 hrušní a 40 jabloní.

Jak připomněl starosta Marek Semerád, veškeré vysazené dřeviny budou domácí druhy místní provenience. Sázení zajistí členové Českého svazu ochránců přírody. Akce vyjde na necelých 180 tisíc korun včetně daně.