Lidé vyhazují nejen tříděný odpad do kontejnerů na něj určený, ale také objemný odpad, nebezpečný odpad, nesešlapané plasty, nesložené kartony nebo nepřevázané pytle s komunálním odpadem.

Vedení města upozorňuje, že na to občané mohou doplatit nejen vzhledem města, ale také výší poplatku za odpad.
Město zařizuje dvakrát ročně odvoz nebezpečného a velkoobjemového odpadu a navíc je možné některý odpad uložit na sběrném místě. Elektroniku a bílou techniku na dvoře městského úřadu a ostatní odpad v areálu sanatorky.

Černokostelečtí se snaží o to, aby lidé ve městě odpad třídili a snaží se jim to udělat co nejjednodušší. V tomto roce například zavedli individuální svoz plastů. Již druhý je naplánovaný na středu 30. března. Občané by měli v tento den mezi 6.00 a 8.00 hodinou umístit dobře zavázané sběrné pytle na svozové místo před svou nemovitost. Za odvezený pytel jim bude před nemovitostí zanechaný nový. V případě ztráty nebo potřeby většího počtu pytlů je možné dojít pro další na městský úřad.

Nejbližší termín dalšího individuálního svozu bude ve středu 27. dubna. Do plastů lze stejně jako do sběrného kontejneru dávat nalámaný polystyren a obaly Tetra-pack.

Pokud chtějí občané vyvést větší plasty, jako jsou třeba kyblíky, květináče nebo dokonce plastový nábytek, lze je v den svozu umístit vedle pytle s drobnými plasty. I takový odpad bude vyvezený. Svozový vůz však nechá před domem takové pytle, kde budou také jiné složky odpadu než pouze plasty.

Rozšířením individuálního sběru mohou obyvatelé Kostelce výrazně přispět k čistotě kolem sběrných kontejnerů a zvýšení odměny za třídění a snížení poplatku za odvoz tuhého komunálního odpadu.

Zatím je svoz jednou za měsíc, v případě velkého zájmu je však možné naplánovat další termíny a zkrátit dobu mezi jednotlivými svozy.