Továrna tak chce s odbory snížit zátěž zaměstnanců. Je to první změna pracovní doby od začátku již desetiletého fungování automobilky. „Pro pracovníky to znamená kratší směny, delší odpočinek mezi směnami a lidé budou pracovat na ranní a odpolední směny," řekl mluvčí TPCA Marek Hovorka.

Hlavním motivem pro takovou změnu bylo podle jeho slov snížení zátěže našich zaměstnanců. „Téměř tisíc z nich u nás pracuje celých deset let a chceme, aby u nás pracovali i nadále. Zkrácení pracovní doby z dosavadních desítek snížíme délku zátěže a rozdělíme ji do více dní," vysvětlil.

Od 6. prosince výroba v TPCA pojede od pondělí do pátku pět dní v týdnu. „Zavedením ranní a odpolední směny namísto současné denní a noční se také výrazně eliminuje práce v noci," říká mluvčí automobilky Marek Hovorka.

Změna však přinese automobilce finanční náklady. Přednost však má zdraví zaměstnanců. Budou muset přijmout další směnu údržbářů, protože nyní přechází údržba v TPCA na nepřetržitý provoz.

„Rovněž jsme museli vybudovat nové parkoviště pro 600 automobilů, abychom zajistili dostatek míst pro zaměstnance v blízkosti vchodu do továrny při střídání směn," dodal Marek Hovorka. Parkoviště začne fungovat rovněž od začátku prosince se startem nového směnného režimu.