Pro popeláře volné Vánoce neplatí. Na Štědrý den, ve čtvrtek, i v pátek na první svátek vánoční bude svoz odpadů standardně jako celý rok. Jedinou výjimkou Vánoc a přelomu roku je 1. leden. To se odpady nesváží, nicméně není to letos poprvé, v podstatě už je to tak zvykem několik let.

„Náhradní termín bude hned 2. ledna, kdy bude svezena linka, která se měla jet na Nový rok," potvrdila jednatelka AVE Kolín Věra Suchomelová.

Pokud byste náhodou chtěli během svátků vyrazit s odpadem do sběrného dvora, odložte to raději o pár dní. Sběrné dvory budou o Vánocích zavřené – od Štědrého dne do 28. prosince. Na Silvestra bude zkrácená provozní doba, sběrné dvory budou otevřené pouze dopoledne. 1. ledna bude zavřeno. „Od 2. ledna bude opět standardní provoz," uvedla Věra Suchomelová.

Přehoupnou se Vánoce a Silvestr a touto dobou ještě kýžené vánoční stromy budou pomalu končit u popelnic. „Svoz vánočních stromků začne těsně po Vánocích, počítáme, že největší nápor bude po Třech králích," dodala Věra Suchomelová. Stromky se podle jejích slov budou svážet od kontejnerových stání, ze sběrných míst nebo zkrátka od popelnic u rodinných domů. „Budou se likvidovat jako bioodpad z údržby zeleně," doplnila Věra Suchomelová.

Po svátcích a Silvestru přijde na řadu také vybírání poplatků za svoz odpadu. Výše poplatku za svoz odpadu se ani tentokrát nemění, zůstává 648 korun na osobu a rok.

Mění se jen místo, kde se poplatek hradí. Zajít je třeba do nového zákaznického centra AVE Kolín v areálu bývalého pivovaru. Vybírat poplatky se začne začátkem ledna. Platit můžete hotově i kartou. Poplatek je třeba uhradit do konce února. Zároveň si jako většinou začátkem nového roku (od ledna do března) můžete vyměnit poškozenou popelnici za novou za nižší poplatek.

Tento týden probíhá ještě poslední ze dvou mimořádných svozů bioodpadu. Na první čtvrtletí příštího roku zatím není o mimořádných svozech rozhodnuto. „Počítáme, že standardní svoz bioodpadu se rozjede opět začátkem dubna příštího roku," uvedla Věra Suchomelová.

Protože nyní se noční teploty dostávají lehce pod bod mrazu, drží AVE zimní pohotovost. „Kdyby přišla zima, jsme připravení, technika i personál," říká Věra Suchomelová. Je připraveno 184 tun posypové soli, kdyby bylo třeba, bude AVE pořizovat ještě 200 tun kamenné drtě, teď je jí skladem kolem 70 tun. V pohotovosti je celkem 10 mechanismů a 20 zaměstnanců.

Kdyby zima nepřišla, plánuje se na zimní měsíce oprava výtluků ohřevem.

Nyní ale vstříc vánočním svátkům – tipli byste si, kolik AVE při instalaci vánočního osvětlení do ulic Kolína vymění porouchaných žárovek? Letos to bylo zhruba 1500 kusů. „90 až 95% žárovek se mění každý rok, zbývajících pět až deset procent se poté vyměňuje ještě během svátků, kdy třeba vlivem deště, větru žárovky praskají," upřesnila Věra Suchomelová.