Vždy před vystoupením jednotlivých kategorií se její členové rozcvičili na dramatické dílničce.
Cílem bylo nejen odehnat trému, ale hlavně rozcvičit hlasivky. Martina Loginová, lektorka dílniček, se svými svěřenci procvičovala vyslovování jednotlivých písmenek tak, že děti chodily po místnosti, zastavily se tam, kde jim to bylo příjemné a jednomu z dalších zúčastněných zopakovaly větu, kterou lektorka určila. Jedna z vět zněla: „Jůůů to bude průšvih." Právě ta měla procvičit písmenko U. „Určitě to nemyslím tak, že vaše vystoupení bude průšvih," dodala na vysvětlenou lektorka.


Když si recitátoři procvičili všechna písmenka, pustili se v kroužku do jazykolamů. Nejprve procvičovali ty krátké. Opakovali tak na jeden nádech například slovní spojení drbu vrbu. Nakonec se pustili do známého Tři sta třicet tři stříbrných stříkaček. Tentokrát začali pomalu a skončili u rychlého tempa.
Na úplném závěru si pomocí slovní hříčky popřáli štěstí a vzájemně si s výskokem plácli. Pak už se odebrali na svá vystoupení. Jejich přednes a dramatičnost hodnotila Iva Lubinová společně s Klárou Fidlerovou a Martinou Dobiášovou. Některé z vystupující způsobeně stáli, aby neubrali na vážnosti textu, který právě recitovali. Našli se však tací, kteří si pro soutěž vybrali vtipný text. Vystupující Josef tak na ostatní jistě zapůsobil také řečí svého těla. Procítěně totiž hovořil o tom, jak byl napadený a jak mu jeho sok sebral Ábíčko. Přitom nezapomněl rukama naznačovat, co všechno se během souboje dělo. Za to si vysloužil úsměvy na rtech posluchačů a na závěr samozřejmě potlesk.
Předvést svůj um do Kolína přijela Alžběta, která se recitaci věnuje teprve krátkou dobu. „Trénuji ve škole s paní učitelkou," řekla Alžběta s tím, že žádný speciální kroužek nenavštěvuje. V Kolíně recitovala text s názvem Pavouk a moucha. Líbí se jí prý spád textu a děje.


Stejně tak jako ostatní i Alžběta se před vystoupením rozcvičovala. „Rozcvička se mi líbila, občas se tak rozcvičuji i doma," přiznala mladá recitátorka. Dětská scéna je její první soutěží a tak má doma zatím jen diplom z předchozího kola této soutěže.


Soutěžit v druhé kategorii přijela také Anna. Ta se dramatickému kroužku věnuje již rok. „Do soutěže jsem si vybrala text s názvem Byla jednou jedna," prozradila Anna s čím vystoupí před porotou. Výběr své básně prý konzultovala s učitelkou, text se jí však líbí. Také Anna se účastní teprve první soutěže. A jak se na soutěž připravuje Anna? „Jazykolamy doma neprocvičuji," řekla a dodala, že trénuje hlavně na již zmíněném dramatickém kroužku.