Zatímco v roce 2000 bylo na Kolínsku uzavřeno pět set čtyřicet tři manželství, o rok později již jejich počet klesl pod půl tisícovou hranici.

V loňském roce bylo uzavřeno jen čtyři sta dvacet jedno manželství. Tedy o sto dvacet dva méně než před deseti lety.

Zatímco před deseti lety bylo kolem dvou set ženichů do pětadvaceti let, v současné době jich v této věkové kategorii není ročně ani sto.

Naopak přibylo mužů, kteří před oltář předstupují až po třicítce.

V prvních letech 21. století takových mužů bylo kolem osmdesáti, za posledních pět let je třicátníků před oltářem průměrně sto čtyřicet ročně.

Neustále se však zvyšují počty uzavřených manželství, kde je ženichovi od pětatřiceti více. Mladičkých nevěst podle zveřejněných statistik také ubývá.

Na počátku nového tisíciletí bylo nejvíce sňatků uzavřeno dívkami mladšími pětadvaceti let.

V současné době se nejčastější věk nevěst pohybuje okolo pětadvaceti až třiceti let. Nevěst po třicítce však také rapidně přibývá.

Zatímco v roce 2001 se vdávalo čtyřicet čtyři žen ve věku od třiceti do třiceti čtyř let, v roce 2010 už to bylo sto třináct žen.

U žen starších pětatřiceti let počet sňatků během prvních deseti let tohoto tisíciletí stoupl asi o polovinu.

Průměrný věk u snoubenců se během sledovaných deseti let zvýšil o tři roky.

Dle toho lze usuzovat, že v dnešní době se mladí nikam neženou a do svazku manželského nijak nespěchají.

To, že se mladí na Kolínsku dneska do manželství příliš neženou, potvrdil i čerstvý třicátník Petr.

„Pro mne je to jen papír a spousta zbytečných peněz," uvedl. Vzápětí však dodal, že když už by mělo na svatbu dojít, měla by být malá. „Jen já, ona a svědci. Jímá mě hrůza při představě celého příbuzenstva a spousty přátel," dokončil.

Trochu odlišný názor má pětadvacetiletý Lukáš. „Svatbu zcela určitě, ale všechno postupně," vysvětluje. „Určitě ne tak, jak to dneska dělají, že se znají půl roku, udělají si dítě, a pak přemýšlí, kde vzít peníze na svatbu," rozhořčil se.

Podle něj by spolu měli mladí lidé alespoň rok chodit, vyzkoušet si společně žít. Až potom přemýšlet o svatbě nebo dokonce plánovat děti.

Devatenáctiletá Veronika, studentka prvního ročníku vysoké školy, touží po svatbě a založení rodiny.

„Moje vysněná svatba je na zámku, kde si budu připadat jako princezna," prozradila. Její pohled na svatební obřad je tak úplně jiný, než má třicetiletý Petr.

„Nicméně na vdávání mám ještě spoustu času. Prioritou je teď pro mě dokončit školu," vysvětlila Veronika.

Její názor tak potvrzuje statistická čísla, která ukazují, že věk při prvním sňatku je neustále vyšší.

Zajímavé je, že neustále stoupá počet manželství uzavřených mezi mladými dívkami a o více jak dvacet let staršími partnery. Nevěsta starší o dvacet let je spíše výjimkou.

Smutné je, že zatímco počet uzavřených sňatků na Kolínsku klesá, rozvodů rozhodně neubylo. Ačkoli jejich počet meziročně kolísá, výkyvy můžeme počítat pouze v desítkách.

Nejvíce manželství se rozvádí kvůli rozdílnosti povah. Zvyšuje se však také počet rozvodů, které zapříčinil alkoholismus