Tomu však předcházela cesta do školy, na které malé i velké školáky doprovázely hlídky státní policie, městští strážníci, ale také civilisté důchodového věku. Ti všichni dohlížely na bezpečnost dětí při přecházení silnic. A bude tomu tak i nadále.
„Dnešním dnem začala bezpečnostní akce s názvem Zebra se za tebe nerozhlédne," prozradila mluvčí kolínské policie Věra Žídková. Podle ní bude akce trvat až do pátku 7. září. „Policisté budou každý den u jiné základní školy, ostatní dny budou přechody hlídat civilisté," dodala Žídková.
Do akce Zebra se za tebe nerozhlédne je zahrnuto celkem pět kolínských škol. Policisté se objeví u 1. Základní školy v ulici Bezručova, u 3. a 4. Základní školy v ulicích Táboritská a Lipanská, u 6. Základní školy v Ovčárecké ulici, u 7. Základní školy v Masarykově ulici a také u Základní a praktické školy v ulici s názvem U Křižovatky.
Podle slov Věry Žídkové budou policisté přechody u škol hlídat vždy ráno před začátkem vyučování, tedy do osmé hodiny ranní a následně během odpoledne, až se děti budou vracet ze školy do svých domovů.
V rámci akce si budou tiskoví mluvčí kolínské policie s žáky škol povídat o bezpečnosti přecházení ulic a namátkově je budou zkoušet.
Pro děti jsou přichystané propagační materiály, které budou příslušníci policie rozdávat nejen v rámci návštěv ve školách, ale i u samotných přechodů.

Jak jsou na tom v dalších městech?

„V Kouřimi máme od minulého týdne nové nátěry přechodů a dnes u školy stojí policejní hlídka," sdělila Zuzana Čiháková, starostka města Kouřim. „Dole u autobusového nádraží budou i v dalších dnech hlídky z bezpečnostní agentury, u školy pak budou hlídat přechod občané důchodového věku," dodala Čiháková.
Veškerá bezpečnostní opatření týkající se cesty ke škole řeší kouřimští společně s majitelem komunikace, tedy se Správou a údržbou silnic v Kutné Hoře a také s místní firmou, která v této lokalitě sídlí.
Veškeré dopravní problémy, které cestu kouřimským školákům ještě více komplikují by podle Čihákové měly být vyřešeny během následujícího kalendářního roku.
Českobrodské školáky dnes také hlídají policisté. „Městská policie má dohlížení u přechodů pro chodce dokonce v dlouhodobé pracovním plánu," vysvětlil Jakub Nekolný, starosta Českého Brodu.
Podle jeho slov českobrodští v současné době školí také několik civilistů, kteří budou během školního roku střídavě dohlížet na bezpečné přecházení školáků společně s hlídkami městské policie.
Ani v Pečkách nejsou pozadu. Podle Luboše Zajíce, ředitele místní Základní školy zde funguje pravidelná a dlouhodobá spolupráce se zdejším oddělením policistů. Pečečtí policisté to nemají od své služebny daleko, sídlí totiž hned naproti Základní škole.
„Policejní hlídka u přechodu před školou stojí jak v ranních, tak i v odpoledních hodinách. Bezpečnost žáků je tak zajištěna nejen při příchodu žáků do školy, ale také při jejich odpoledním návratu domů," prozradil Zajíc.
Dodal, že dalším ochranným prvkem před pečeckou Základní školou jsou semafory, které jsou u přechodu umístěny. Ty by měly regulovat rychlost projíždějících aut.