„Počasí vyšlo naprosto super," hodnotil předseda občanského sdružení Českobroďák Jiří Havlíček. Ten s ostatními členy sdružení připravil pálení čarodějnic u českobrodské první základní školy.

Na hřišti u školy se sešlo více než dvě stovky místních i někteří přespolní. „Ve městě by tato aktivita měla být, žádné velké pálení čarodějnic se tu léta nepořádalo," zdůrazňoval Havlíček.

Připravena byla téměř pětimetrová vatra. Tu krátce po sedmé hodině večer zapálil starosta Českého Brodu Jakub Nekolný a také místostarosta Pavel Janík. „Nebyla to první vatra, kterou jsem podpaloval, už mám nějakou za sebou, ale ze začátku moc nechtěla hořet," smál se Nekolný.
Po chvíli se ale oheň rozhořel a plameny šlehaly opravdu vysoko. „Je to tu moc fajn, takový velký oheň jsem ještě neviděl," prozradil Kolínskému deníku sedmiletý Matěj. Kromě velkého ohně tam byl připraven i malý na opékání buřtů a pro děti byly připraveny třeba i soutěže o ceny. „Je to tu hezké, hlavně, že se lidé sejdou," mínil Nekolný.

Zřejmě největší oheň pak byl o čarodějnicích vidět u nohejbalového hřiště za nemocnicí. „Řekl bych, že hranice měla určitě sedm metrů," řekl předseda českobrodského oddílu Jan Vokáč. Dřevo si na ni prý schraňovali už od podzimu.

Nohejbalisté pálení čarodějnic pořádají pro své nejmenší hráče už tradičně. „Společně s dětmi se tu sejdou i rodiče a je to, myslím, takové příjemné zahájení nohejbalové sezóny. Holky se převlíknou za čarodějnice, děti si opečou buřty," podotknul Vokáč.

Další hranice vzplála i na zahradě Základní a Praktické školy. „Je tu asi třicet dětí hlavně ze Základní a Praktické školy a pak také z nízkoprahového klubu Zvonice," shrnul lektor nízkoprahového klubu Zvonice Jaroslav Nouza.

Děti ale nejen upálily figurínu čarodějnice a opekly si buřty, ale mohly ve škole zůstat i přes noc. „Děti už dlouho toužily po tom přespat tady ve škole a myslím, že čarodějnice je pro to skvělá příležitost," prozradil Kolínskému deníku Jaroslav Nouza. Děti tak nakonec spaly v tělocvičně školy.

Martin Šnajdr