Právě tehdy Česká republika vstupovala do Evropské unie. A jak se to dotklo města? To nám vyprávěl Miroslav Kaisler.

Samotného provozu města se příliš vstup do Evropské unie nedotkl. „Že by se měnila razítka, tiskopisy a podobně, to ne. Ale těsně předtím se rušily okresy," připomněl reformu veřejné správy, která se měla přiblížit evropskému standardu. „Vznikala tak obec s rozšířenou působností, lidé z okresů přecházeli do městského úřadu," řekl.

Spoléhali na různé fondy

Města a obce často čerpají peníze z různých evropských zdrojů. Jak to ale bylo v letech vstupu? Podle bývalého starosty Miroslava Kaislera se města a obce spoléhala na různá ministerstva, kraje a jejich fondy. „Každý rok při tvoření státního rozpočtu se pamatovalo na jednotlivá města. Kolínu tenkrát pomáhal poslanec Ondřej Plašil, Kolín měl navíc podporu od senátu od Jana Rakušana, který v té době dělal místopředsedu senátu," vzpomínal bývalý starosta Miroslav Kaisler.

Oslavy ze vstupu do Evropské unie ale podle jeho slov zastiňovaly problémy, kterým v té době Kolín čelil. Část jich způsobila výstavba průmyslové zóny a s ní souvisejících bytů. „V té době jsme čerpali například dotace z kraje tak jsme rekonstruovali kolínské náměstí," řekl. To náměstí, které dnes kritizují dámy s botami na podpatku. „Vůbec se jim nedivím," řekl se smíchem Miroslav Kaisler, „takový ale byl požadavek památkářů, aby mělo náměstí historický ráz. Na předchozí úpravu náměstí si lidé stěžovali při dešti, že se smekají."

Na byty si muselo město vzít úvěr

Stavba továrny TPCA a souvisejících závodů byla žhavým tématem, stejně jako výstavba 850 bytů, zavzpomínal Miroslav Kaisler. „Vláda slíbila, že byty pomůže zaplatit, pamatuji na to zasedání v kulturáku. Potom ale přišly povodně a velké výdaje, kdy nám vláda doporučila, abychom si vzali úvěr," řekl.

Nic jiného prý tehdejšímu vedení nezbylo. To bývalé podepsalo takzvané memorandum výstavby a bylo nutné dodržet podmínky. „Ty pro nás nebyly úplně výhodné. Museli jsme vykoupit pozemky od soukromých majitelů a prodat je za méně, než jsme je koupili," vyprávěl Miroslav Kaisler.

Dnešní Kolín nehodnotí špatně

Bývalého starosty jsme se zeptali, jak hodnotí dnešní Kolín. Je se svým městem spokojený? „Nehodnotím ho špatně. Samozřejmě mě trochu mrzí, že se nová vedení vymlouvají na naše dluhy. Ale od té doby se žádné velké investiční akce nedějí," řekl.

Miroslav Kaisler by byl také pro to, aby Česká republika přijala Euro. „Bylo by vhodné, kdybychom se k tomu v nějaké době dopracovali," řekl.

A jestli mu nechybí starostování? „Kvůli věku bych do toho nešel," usmíval se. Kdyby ale nebyl věk problémem? Miroslav Kaisler se na chvilku zamyslel. „Asi ano. Být starostou byla velmi zajímavá práce, i když byla od rána do večera," řekl.