VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční podzimní ovoce lze konzervovat i mražením

KOLÍNSKO - Podzim je tradičním obdobím sběru úrody a ukládání zásob na zimu. Poradíme vám, jak mrazit jablka, hrušky a švestky.

25.9.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Burešová

Hrušky mrazíme zralé, tvrdé a šťavnaté. Nejdříve je oloupeme, rozřízneme, vyndáme jadřince a okamžitě ponoříme do horké vody, do níž jsme přidali trochu kyseliny citronové. Vaříme je jednu až dvě minuty, podle velikosti. Potom je vyndáme, dáme do kelímků a zalijeme sladkým sirupem (na 1 litr vody půl kilogramu cukru). Hrušky musejí být v sladkém sirupu zcela ponořeny. Tak připravené ovoce mrazíme. Doba uskladnění je šest měsíců. Mražené hrušky před použitím volně rozmrazíme.

Dlužno říci, že pokud je mrazíme, tak v malém množství s určitým účelem. Servírujeme je coby součást oblohy různých pokrmů z masa, hlavně divočiny.

Švestky jsou k mrazení vhodné. Mrazíme vždy zralé, zdravé a pevné plody, které lze snadno oddělit od pecky. Švestky omyjeme, osušíme, odstraníme pecky, předmrazíme, nasypeme do mikrotenových sáčků a mrazíme. Sáčky naplníme takovým množstvím švestek, které spotřebujeme najednou. Doba uskladnění je šest měsíců. Švestky použijeme na koláče a k přípravě knedlíků. Švestky na knedlíky můžeme mrazit celé nebo místo pecek do nich vložíme půl kostky cukru. Na koláč a knedlíky použijeme švestky, které nejsou zcela rozmrazeny.

Jablka zmrazíme jen v podobě pyré. Před přípravou je důkladně omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit. Podlijeme je malým množstvím vody. Aby neztmavla, přidáme k nim trochu kyseliny citronové. Rozvařená jablka propasírujeme, přidáme cukr (na 500 g pyré 75 až 100 g cukru) a necháme vychladnout. Potom je naplníme do kelímku a mrazíme. Doba uskladnění je dva měsíce.

25.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Izraelský velvyslanec David Meron patřil  k nejvzácnějším hostům, kteří uvedli do života novou výstavu v prostorách kolínské synagogy.
51

Výstavu v synagoze zahájil kromě jiných i izraelský velvyslanec

Na účastníky půlmaratonu KVOK čeká památeční medaile.
3

V neděli poběží závodníci půlmaraton v Kolíně

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Na zbytečný podchod upozornila vernisáž i jeho vymalování na bílo

Kolín – Donedávna barvami a grafity hýřící podchod pod kolínskou Jaselskou ulicí dostal bílou barvu, bíle je namalovaná i jeho podlaha. Vše je dílem výtvarnice Elišky Králové a pomocníků v rámci studentského Majálesu, v sobotu po poledni se pak uskutečnila vernisáž.

Právě jsme se narodili

Kolínsko - Díky vstřícnosti kolínské porodnice Vám na našich stránkách přinášíme fotografie nejmladších obyvatel Kolínska. Každý týden zajíždíme do kolínské nemocnice a fotíme nově narozená miminka.

Cestovatel Jiří Kolbaba provedl ve své diashow návštěvníky celou planetou

Kolín – Po dávno rozjeté plesové sezoně a úterním startu koncertů vážné muziky v rámci Kruhu přátel hudby se rozjel i letošní další kulturní program v Městském společenském domě v Kolíně. Zahájil jej osobitý cestovatel Jiří Kolbaba svým nejdelším představením nazvaným Fotograf na cestách – splněný sen trvajícím téměř dvě a půl hodiny.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies