VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční podzimní ovoce lze konzervovat i mražením

KOLÍNSKO - Podzim je tradičním obdobím sběru úrody a ukládání zásob na zimu. Poradíme vám, jak mrazit jablka, hrušky a švestky.

25.9.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Burešová

Hrušky mrazíme zralé, tvrdé a šťavnaté. Nejdříve je oloupeme, rozřízneme, vyndáme jadřince a okamžitě ponoříme do horké vody, do níž jsme přidali trochu kyseliny citronové. Vaříme je jednu až dvě minuty, podle velikosti. Potom je vyndáme, dáme do kelímků a zalijeme sladkým sirupem (na 1 litr vody půl kilogramu cukru). Hrušky musejí být v sladkém sirupu zcela ponořeny. Tak připravené ovoce mrazíme. Doba uskladnění je šest měsíců. Mražené hrušky před použitím volně rozmrazíme.

Dlužno říci, že pokud je mrazíme, tak v malém množství s určitým účelem. Servírujeme je coby součást oblohy různých pokrmů z masa, hlavně divočiny.

Švestky jsou k mrazení vhodné. Mrazíme vždy zralé, zdravé a pevné plody, které lze snadno oddělit od pecky. Švestky omyjeme, osušíme, odstraníme pecky, předmrazíme, nasypeme do mikrotenových sáčků a mrazíme. Sáčky naplníme takovým množstvím švestek, které spotřebujeme najednou. Doba uskladnění je šest měsíců. Švestky použijeme na koláče a k přípravě knedlíků. Švestky na knedlíky můžeme mrazit celé nebo místo pecek do nich vložíme půl kostky cukru. Na koláč a knedlíky použijeme švestky, které nejsou zcela rozmrazeny.

Jablka zmrazíme jen v podobě pyré. Před přípravou je důkladně omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit. Podlijeme je malým množstvím vody. Aby neztmavla, přidáme k nim trochu kyseliny citronové. Rozvařená jablka propasírujeme, přidáme cukr (na 500 g pyré 75 až 100 g cukru) a necháme vychladnout. Potom je naplníme do kelímku a mrazíme. Doba uskladnění je dva měsíce.

25.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policie, ilustrační foto.

U Veltrub se srazily dva osobáky

Plaňanské posvícení 2016.
137

Festival Plaňanské posvícení letos nabízí Škwor, Slzu i Blanarovičovou

V sobotu se běží Kolínská desítka

Kolín – V sobotu 26. srpna se v okolí atletického stadionu Mirka Tučka v Borkách uskuteční 11. ročník Kolínské desítky. Start závodu je v 10 hodin. Prezentace je od 8.30 hodin, uzávěrka patnáct minut před startem.

Kolín chce dobíjecí stanici pro elektromobily

Kolín – Připojí se k rozvoji elektromobility i Kolín? Podle starosty Víta Rakušana ano. „Každopádně chceme zhruba do roka mít v centru města dobíjecí stanici pro elektromobily,“ uvedl kolínský starosta.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Kulturní tipy: vyrazíte na Otevřenou ulici?

Kolínsko - Přinášíme vám přehled kulturních akcí na Kolínsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení