„V současné době se chýlí k závěru rekonstrukce úvalského železničního uzlu. Spolu s ním by se od dubna – května měla bezprostředně u výpravní budovy otevřít parkovací plocha pro 120 aut a zároveň bychom chtěli otevřít přístřešek pro parkování kol," říká starosta Petr Borecký s tím, že v dochodné vzdálenosti od nádraží je rovněž náměstí Svobody s kapacitou dalších pět desítek automobilů.

A zde se podle slov starosty otevírá otázka, jestli nenastal čas řešit i parkování v ulicích nad a pod nádražím. „Vycházíme i z podnětů od občanů, kteří v dané lokalitě bydlí," připomíná starosta.

Možnosti řešení vidí v zásadě tři. První je nedělat nic a nechat situaci tak, jak je, s tím, že parkoviště na nádraží situaci odlehčí.
Druhou možností je zavést systém shodné regulace, jako je v Husově ulici a na náměstí Arnošta z Pardubic. „V každém případě realita provozu nám ukazuje, že budeme zřejmě muset omezit, případně úplně zakázat parkování v ulicích Na Spojce, Žižkova, Mánesova, Jiráskova a Klánovická v úseku 28. října – Bezručova, kde již dnes nastávají velmi kolizní situace buď kvůli hustotě provozu, nebo kvůli provozu autobusů hromadné dopravy," vysvětluje starosta.

Návrh projednají komise rady města pro dopravu a pro výstavbu. Do konce března mohou všichni občané Úval tento návrh připomínkovat.

V průběhu dubna by měl být návrh projednán opět v komisích rady a na samotné radě města tak, aby mohl být nový systém spuštěn od 1. září letošního roku.

Plánovaná parkoviště (kapacita cca 170 aut) by měla vzniknout u pošty na náměstí Svobody a v Jiráskově ulici. V části Jiráskovy ulice od křižovatky s Pražskou ulicí po křižovatku s ulicí 28. října by mělo být povolené krátkodobé parkování a parkoviště K+R 5 minut přímo u nádraží.

Omezeno nebo úplně zakázáno by mělo být parkování v ulicích Klánovická, Na Spojce, Mánesova, Smetanova a ve větší části Jiráskovy ulice (od křižovatky s ulicí 28. října až na konec směrem ke Klánovické ulici).

Další ulice by mělo mít regulované parkování (časové omezení nebo placené). Jsou to Pod Tratí, Sovova, Denisova, Vydrova, Wolkerova, Alešova, Vítězslava Nováka, 28. října, Barákova, Prokopa Velikého, Čechova, Havlíčkova a část Pražské ulice (od křižovatky s Wolkerovou po křižovatku s Jiráskovou ulicí).