Původně bývala Masarykova ulice čtyřproudová a bez kruháků, ty tam vyrostly zhruba před deseti lety. Před jejich vybudováním zde docházelo k dopravním nehodám, dokonce bohužel i jedné s těmi nejhoršími následky. Proto se kdysi přišlo s řešením právě prostřednictvím kruhových objezdů. Jak vyplývá z policejních statistik, od té doby tam k vážným dopravním nehodám již nedochází a provoz se stal skutečně o hodně klidnějším.

Přečtěte si: Zámecká prkna si vyzkoušela pětice divadelních souborů

Kruhové objezdy byly provizorní z prefabrikátů

Tak trochu se ale zapomnělo, že kruhové objezdy jsou provizorní – vybudované ze snadno demontovatelných prefabrikátů. Počítalo se, že po čase se jejich přínos vyhodnotí a případně se přejde k vybudování klasických kruhových objezdů.

„K tomu se dostáváme nyní,“ říká starosta Vít Rakušan. Podle jeho slov by všechny tři kruhové objezdy (tedy na křižovatkách ulic Benešova x Masarykova, Masarykova x Rimavské Soboty x Tyršova a Masarykova x Rimavské Soboty x Bezručova) měly vypadat podobně jako kruhák u gymnázia.

„Na kruhovém objezdu v Benešově ulici v rámci projektové dokumentace počítáme s propojením připravované cyklostezky směrem na Kaufland. Zkrátka tak, aby nový kruhový objezd už počítal s cyklodopravou,“ doplnil místostarosta Tomáš Růžička.

Nenechte si utéct: Řidiči, pozor, začíná blokové čištění

Je třeba ještě vyřešit peníze

U tohoto kruháku je ještě třeba vyřešit financování. Benešova ulice je krajská komunikace, Masarykova je v majetku města. „Kruhák tehdy budovalo město se souhlasem kraje, tak soudím, že půjdeme podobnou cestou,“ popsal starosta.

Přestavba všech tří kruháků přinese také estetickou změnu. I současné provizorní nechalo město osázet, přesto mohou někomu, kdo přijede do Kolína poprvé, připadat dosti zvláštní. Zkrátka provizorní.

Betonové prefabrikáty se již prý nepoužívají

Jak připomněl místostarosta Michael Kašpar, v současné době je tendence nebudovat kruhové objezdy z betonových prefabrikátů. Do těch totiž, když auto narazí, mívá to pro řidiče horší následky než u kruháků, které jsou vlastně jen vyvýšené a auto je při nehodě leckdy i pouze přejede.

Město současně plánuje i nový asfaltový povrch a obrubníky pro celou Masarykovu ulici. Práce by se mohly stihnout ještě letos.

Mohlo by vás zajímat: KRÁTCE: Odvoz na záchytku, nahlášená bomba