V současné době jsou podle Jany Havelkové, místostarostky Kostelce nad Černými lesy, totiž připravené dvě smlouvy o smlouvě budoucí. Zatím totiž není zcela jasné, který ze dvou investorů, kteří mají o rozlehlý areál s několika budovami zájem, prostory opravdu získá.

„Příští pondělí se o sanatorce bude hovořit na Radě města," řekla Jana Havelková. Následně by o prodeji zchátralého areálu měli být informováni také všichni zastupitelé města. Podle Havelkové by se tak mělo stát na zasedání zastupitelstva, které se pravděpodobně uskuteční 5. prosince.

Na tomto zasedání půjde však prozatím opravdu jen o informace o jednotlivých nabídkách.

Prostor pro rozhodování o samotném prodeji prý bude na dalším zastupitelstvu. Pak se budou moci o svůj názor podělit všichni zastupitelé a společně pak rozhodnou, zda tentokrát opravdu dojde k prodeji a samozřejmě, který ze dvou zájemců prostory získá.

Obálky s aktuálními nabídkami otevírali Černokostelečtí v srpnu. Jedna z firem, která má o bývalou zemskou nemocnici zájem, pak byla vyzvaná, aby svoji nabídku doplnila.

Černokostelečtí chtějí velký areál, který je dlouhou dobu nevyužívaný prodat již dlouho. V minulosti se však nenašel vhodný zájemce, který by splňoval veškerá zadaná kritéria.

Jedna z hlavních podmínek prodeje je ta, že pozemek a budovy musí i nadále sloužit jako zdravotnicko sociální zařízení.

To v minulosti zdůraznil Jan Svatoš, starosta města, který dodal, že není možné, aby v rozlehlých prostorách vyrostlo například nákupní centrum.

Město s prodejem nikterak nespěchalo a důkladně projednávalo jednotlivé nabídky. Vedení Kostelce vždy zdůrazňovalo, že jelikož se prodej sanatorky řeší již řadu let, není opravdu kam spěchat. Důležité pro zastupitele města prý je, aby se prostory bývalé zemské nemocnice dostaly do dobrých rukou.