„V Kolíně je chemický průmysl, ale není tu například chemické učiliště. Máme tu automobilový průmysl, ale průmyslovka má málo žáků. Kromě toho si nemyslím, že je Kolínsko tak průmyslovým regionem průmysl je seskupen do větších sídel, pár kilometrů od Kolína poskytuje pracovní příležitosti zejména agrární sektor a drobní živnostníci," řekl.

Svoji roli hraje i jistý nezájem o technické vzdělání, které je podle jeho slov těžké vystudovat. „Dále tu je otázka uplatnění kde se uživí takový konstruktér. A samozřejmě tu jsou mnohdy nereálné představy absolventů o nástupních platech," podotkl.

Největší nezaměstnanost trápí lidi se základním vzděláním a výučním listem

Největší nezaměstnanost podle jeho slov trápí hlavně lidi se základním vzděláním, dále pak s výučním listem. Sice by se mohlo zdát, že řemeslo má zlaté dno, v případě čerstvých absolventů ale nastává podle jeho slov problém.

„Najít zaměstnání bez praxe je v dnešní době nesmírně obtížné. A podnikat na vlastní pěst, kdy není snadné se vyznat v legislativě, je často také velmi obtížné. Další překážkou je pak zajištění financí pro rozjezd podnikání, resp. schopnosti splácet poskytnutý úvěr," řekl.

Řešením by podle ředitele úřadu práce Jana Máslíka mohlo být získávání lepší praxe těsně po studiu, třeba i ve spolupráci s úřadem práce. „Ve spolupráci s vedením města Kolína a vedením místních základních škol připravujeme realizaci pracovních poměrů na dobu určitou, jejichž smyslem je umožnit získat mladým uchazečům o zaměstnání s dosaženým vzděláním ve stupni vyučen nebo základní tolik potřebnou praxi," vysvětlil.

Pomáhat sehnat práci má praxe

S podpořenými uchazeči bude úřad práce dále intenzivně individuálně spolupracovat a hledat po ukončení praxe uplatnění na pracovním trhu. „Benefitem pro město, resp. školy je možnost zajistit údržbu a péči o majetek vlastními silami a tedy levněji než v případě najmutí soukromých firem," podotkl ředitel kolínského úřadu práce.

Co se týká průmyslu na Kolínsku, podniky by měly zájem o lidi se vzděláním například i v polygrafii, elektrotechnice, kovoobrábění, chemii. „Je tu několik moderních provozů, které v tomto oboru pracují," řekl Jan Máslík.

Důležité je zaměstnat lidi z Kolínska, míní ředitel úřadu práce

Pokud se tuto situaci nepodaří vyřešit, podniky budou najímat lidi z ostatních částí republiky, případně členů Evropské unie, později i nečlenů.

Ale kde najdou zaměstnání lidé z Kolínska? I na to odpověděl Jan Máslík. „Možná si to neuvědomujeme, ale dané podmínky nahrávají vzniku strukturální nezaměstnanosti," dodal.

Řešení, kdy by se místní vydávali za prací například do Prahy, by nebylo pro Kolín dobré z hlediska dominového efektu. Bude to totiž znamenat, že lidé se buď odstěhují, nebo budou například nakupovat v pražských obchodech, na což by mohli doplatit kolínští obchodníci.