„Ptám se, jak dlouho bude zadlužené město podporovat římskokatolickou církev, která dostává pravidelné příspěvky z církevních restitucí, ale přesto se v rozpočtu objevilo 500 tisíc na chrám svatého Bartoloměje," zeptal se. A dotaz nenechal klidného téměř žádného zastupitele.

Radní Karel Molnár místo příspěvku na chrám svatého Bartoloměje navrhoval, ať se peníze poskytnou formou půjčky. S tím ale nesouhlasil starosta Vít Rakušan. „Dokud budu starostou, tak se částka bude v rozpočtu objevovat, protože si myslím, že jde o nejdůležitější architektonickou památku ve městě. Není to církevní objekt, ale prostě Kolín, součást našeho města," řekl.

Příspěvek podpořila také opozice

Vít Rakušan také připomněl, že Středočeský kraj v minulosti přispěl na nové lavice do Bartoloměje v době, kdy byl Karel Molnár krajským radním. „To bylo ale v době, kdy nebyly odsouhlasené církevní restituce," kontroval Karel Molnár a formuloval svůj protinávrh, tedy aby peníze byly na Bartoloměje poskytnuty jako půjčka.

Pro poskytnutí peněz se připojila také opozice. „Chtěl bych v téhle věci podpořit starostu, jeho názor je správný v daném okamžiku. Bartoloměj je historická památka, dobře víme, že Ježíš Kristus kázal pod oblohou, ten kostel nepotřeboval. Proto oddělujme římskokatolickou církev a památku," řekl zastupitel Jan Hora.

Pro byl také koaliční zastupitel Martin Drahovzal. „Nemělo by nám být jedno, jak památka vypadá a jestli ji budeme schopni udržet, jak se o to snažili ti, kteří ve městě žili posledních 700 let," řekl.

I když víme, že církev je problém, musíme ji podpořit, řekla zastupitelka Mikšíková

K přiklonění se názoru starosty vyzývala také zastupitelka Iveta Mikšíková. „Nejen jako zastupitelka, ale i jako občanka města vím, že i když nás stojí hodně peněz, je to kromě vodárny jediná dominanta, kterou máme. I když víme, že církev je problém, musíme ji podpořit," řekla.

V čem je církev problém, jsme se jí zeptali o přestávce. „Pro nás církev není problém, ztotožňuji se s názorem starosty, že památka chrámu svatého Bartoloměje je něco, čím se může Kolín pyšnit. Nevidím důvod, proč by ji Kolín neměl podporovat, i když je zadlužený," řekla.

S Bartolomějem pomáhá město již od 90. let

Historickou podporu chrámu svatého Bartoloměje ze strany města připomněl Jan Rakušan. „Rady i zastupitelstva od devadesátých let podporovaly věci, které se týkaly svatého Bartoloměje týkalo se to nových zvonů, oprav a podobně," řekl.

Podle jeho slov se ani v Kutné Hoře neobejde chrám svaté Barbory bez podpory státu a města.

„Jsou to tak významné dominanty, že to není možné nechat jen na církvi," řekl.

Protinávrh Karla Molnára, tedy poskytnout peníze církvi formou půjčky, se tak nesetkal s úspěchem. Pro byl pouze jeden, proti bylo šestadvacet zastupitelů. Naopak pro schválení rozpočtu v předkládaném znění, tedy i s podporou chrámu svatého Bartoloměje, se vyslovilo šestadvacet zastupitelů, jeden se zdržel.

Kam půjdou letos peníze?

O schváleném rozpočtu nám více řekl kolínský starosta Vít Rakušan. Nejzásadnější investicí podle jeho slov je rekonstrukce autobusového nádraží v Kolíně, letos vyjde na 15 milionů korun, celkové náklady ale dosahují 40 milionů korun. Dominantní část investice se tak odehraje příští rok. Dále se chystá rekonstrukce kanalizačních řadů, které jsou až 70 let staré a rozpadají se.

Nově také přecházejí městské lesy do správy města, lesopark Borky by se měl dočkat další revitalizace, měl by tak vznikat lesopark, kde budou moci odpočívat Kolíňáci, počítá se i s budováním nových laviček a třeba i menšího sportoviště. Kromě toho projde revitalizací Kmochův ostrov, Kolín také čeká přebudování vodárny jako vyhlídkové věže.

Do Kolína možná přijde zahraniční investor

Zajímavým řádkem rozpočtu je prodej pozemku v průmyslové zóně za 10 milionů korun. „Vychází to zhruba na 2,5 hektaru," řekl starosta. Podle jeho slov se vedou jednání s konkrétním zahraničním investorem, jasno by mělo být v červnu.

„Jsme vázání mlčenlivostí, nicméně mohu dopředu říct, že by se nejednalo o skladovací prostory, ale reálnou výrobní činnost. V případě úspěchu by mohla přinést třeba sto nových pracovních míst do regionu," dodal.