Stavebníci tak nyní musejí řešit věci, s nimiž projektová dokumentace nepočítala. Řekl to místostarosta Jan Pospíšil. „Stavba postupuje přibližně podle plánu, nedá se říct, že by tam bylo nějaké velké zpoždění. Největší problém je s tím, že ten projekt je opravdu z roku 2008. Od té doby došlo k určitému znehodnocení. Věci, které tehdy nebyly rezavé, jsou dneska rezavé," podotkl Pospíšil.

Podle něj je proto nyní třeba řešit záležitosti, které projekt v roce 2008 řešit nemusel, což přináší určité vícenáklady. Zatím ale město nepřekročilo desetimilionovou rezervu pro tyto účely, s níž dotace počítá.

Práce s celkovými náklady 138 milionů korun nemohly dlouho začít, protože Evropská komise žádala přezkoumání projektu. Město mělo přitom vybraného zhotovitele, který musel čekat, až se situace vyjasní.

Spoluúčast města se také musela přesouvat z jednoho rozpočtu a neustále odkládaný projekt začínal být zastaralý.

Komplikace nastaly zejména poté, co Evropská komise napadla směrnici ministerstva životního prostředí o takzvané oddělitelnosti vodohospodářské infrastruktury. EK kvůli tomu pozastavila dotační tituly více než čtyřem desítkám měst v Česku.

Kolín musel přislíbit, že další koncesní řízení na provozovatele čističky už bude vedeno na celou infrastrukturu, tedy na čistírnu i kanalizaci dohromady.

Státní fond životního prostředí poté podporu pro Kolín schválil a práce na čistírně odpadních vod mohly koncem loňského září začít. Po přestavbě bude mít zařízení kapacitu pro 44 tisíc ekvivalentních obyvatel.