„Začalo územní řízení, v jeho rámci si od projektantů stavební úřad vyžádal doplnění, které se týkalo vztahu města a Českých drah," řekl k současnému stavu věci kolínský starosta Vít Rakušan, „Doufáme, že už zásadní zádrhel nebude."

V současné době však město čeká, zda se náhodou neobjeví dotační program, který by mohl s financováním nákladné přestavby autobusového nádraží pomoci.

O dotacích se bude vědět na podzim

Zda nějaké dotace na autobusové terminály budou, zjistí město až na podzim. Podle starosty Víta Rakušana má vedení radnice informace o tom, že by tomu tak skutečně mohlo být již za pár měsíců. „To by bylo dobré v souznění s tím, jak máme projekt autobusového nádraží načasovaný," poznamenal.

Město by totiž ve chvíli, kdy by žádalo peníze v rámci dotace, již administrativní kroky docela daleko, což by mohlo být Kolínu k dobru a na peníze by se dalo dosáhnout teoreticky snadněji. „Myslím, že podle těch nejnovějších informací peníze na dopravní terminály budou, kam bychom se s autobusovým nádražím vešli," podotkl.

V takovém případě by mohly být dotace velice zajímavé, v podobných okruzích dosahovaly třeba až 85% celkových nákladů, což by rozpočtu Kolína značně ulevilo. „Kdyby dotace byla ve stejné výši, jako třeba na podzemní kontejnery, byť to je jiná kapitola a jiný okruh, tak by to bylo velmi zajímavé a skýtalo by nám to další možnosti," vysvětlil.

Kolín bude žádat o kontejnery

V současné době se však objevují dotační tituly pro města v oblasti životního prostředí, o které se Kolín hodlá ucházet. Mezi nimi jsou podle vedení radnice programy na úpravy zeleně ve veřejném prostranství, opět se objevují například peníze na podzemní kontejnery, které Kolín v současné době na šesti místech instaluje. „V nich bychom jednoznačně rádi pokračovali a žádali o další dotační peníze," uzavřel starosta Vít Rakušan náš rozhovor.