Právě se totiž odehrává první zasedání členů okrskových volebních komisí v Kolíně. Právě s nimi budete 10. a 11. října volit jak do obecních zastupitelstev, tak i do senátu.

„Na 29 kolínských volebních okrsků je nominováno 215 členů," řekla Jana Kramářová, vedoucí odboru správních činností a přestupků. „Na dnešním prvním zasedání skládají členové svůj slib, losuje se předseda a místopředseda, v podstatě začíná práce členů okrskových volebních komisí u voleb," vysvětlila.

A jak zní samotný slib? „Slibuji na svou čest, že budu svědomitě a nestranně vykonávat svoji funkci a budu se přitom řídit Ústavou, zákony a jinými právními předpisy České republiky," stojí ve volebním zákonu. „Členové okrskových volebních komisí slib skládají tak, že se podepíšou pod písemné znění slibu," popsala Jana Kramářová praxi.

Jak nám řekli někteří členové komisí, dva dny u voleb stráví částečně také proto, že to je pro ně finančně zajímavé. Více k této stránce věci řekla Jana Kramářová. „Za dva dny práce u voleb získá člen 1300 korun, 1500 zapisovatel, 1600 předseda. Pokud je souběh voleb, tak je k této částce 400 korun navíc. V případě voleb, které mají druhé kolo, je navíc dalších 200 korun," řekla. Druhé kolo voleb se může týkat prezidentské volby a voleb do senátu.