K získání prostředků na opravu to ale nestačí. Sdružení proto usiluje o dotace, naposledy si trouflo dokonce i do Norských fondů.

Z Poříčan tak putovala jedna z celkového počtu více než 200 žádostí. Podpořeno jich bylo nakonec pouze 26. Projekt na rekonstrukci poříčanského kostela mezi nimi nebyl. V konkurenci projektů, jako byla například revitalizace kláštera sv. Anežky české v Praze nebo restaurování Třebechovického betlému, to rozhodně nelze považovat za neúspěch.

„Náš projekt sice neuspěl, ale snad by měla být otevřena další výzva a my bychom rádi projekt do Norských fondů podali znovu a našli pro něj partnera zahraničí, abychom žádost posílili a měli větší šanci na úspěch," říká členka sdružení Kostel Barbora Vlasáková.

Štěstí přeje připraveným

„Zároveň jsou další možnosti, kde je možné žádat o dotace, a díky Norským fondům máme perfektně připravenou a zpracovanou veškerou dokumentaci, takže další žádosti nebude tak těžké vypracovat. Ostřížím zrakem hlídáme vypisování grantů například Středočeského kraje, abychom mohli žádost včas upravit a podat," dodala.

Sdružení se snaží o oživení turistiky v Poříčanech také zamýšlenou naučnou stezkou Středočeské baroko.
Stezka mapuje nejen zajímavé sakrální objekty a barokní prvky v blízkém okolí, ale zároveň přibližuje dobu jejich vzniku.

Náboženství a život barokního člověka

„Návštěvníci by se měli dozvědět něco o tom, jakou roli zaujímalo náboženství v životě barokního člověka, a o tom, jak se tato role ve své době vyvíjela. A aby byl zachován náš cíl, trasa začíná a končí na Poříčanském nádraží," říká Barbora Vlasáková.

Stezka je podle jejích slov koncipována jako cyklistická, ale bude možno jí využít i pro pěší turistiku. Součástí budou informační brožury s pracovními listy pro děti. Zároveň by trasa měla motivovat k pořádání navazujících kulturních akcí ve vybraných objektech.

„Navíc by na ní mohly navázat další stezky v okolí, aby nám zde časem vznikl průvodce po často zapomenutých barokních památkách, z nichž jsou některé významné i v národním měřítku," poznamenala Barbora Vlasáková.

Zda se sdružení podařilo získat grant zatím na polovinu nákladů na stezku, by se mělo vědět v dubnu.