Co říkáte na výsledek voleb? Překvapil vás, nebo jste ANO 2011 na prvním místě a STAN na druhém očekával?

Vítězství ANO 2011 asi čekal každý, včetně agentur pro výzkum veřejného mínění, favoritem byl i STAN. Navíc volební reklama STAN byla nejvíce vidět, byla aktivní a jak se ukázalo, velmi účinná. A naopak, sociální demokraté dělali vše pro to, aby prohráli rezignovali na kampaň, nereagovali na často velmi primitivní a hloupé útoky, které však měly navodit dojem, jak je současná dosluhující vládní koalice zkorumpovaná. Potvrdila se stará pravda odborníků na politický marketing, že volby opozice nevyhrává, ale vláda prohrává.

Máte tip na koalici? Půjde ANO se STAN? Kdo se podle vás stane hejtmanem?

Pokud budou všechny strany a hnutí respektovat gentlemanská pravidla hry zastupitelské demokracie, bude hejtmanem zástupce vítězné volební strany, tedy ANO 2011. Zatím se tak vždy stalo, a to nejen ve Středočeském kraji, ale s jedinou výjimkou i v celé historii demokratické politiky na našem území. Ale nyní do hry vstupují stranické, osobní a lobbyistické zájmy, možná přání známých i utajených sponzorů, zcela jistě však snaha získat co největší podíl na moci jednotlivých politických aktérů.

Koalice nás tak nakonec všechny může překvapit, mohou spolupracovat i strany a hnutí, která se programově, intelektuálně i lidsky velmi odlišují. Žádná koalice navíc nemusí vydržet celé čtyři roky a praxe ukáže, kdo je schopen řádně plnit své sliby a závazky voličům.

V Kolíně získal STAN přes 57 procent, na Kolínsku přes 38. Nejvíce preferenčních hlasů získal lídr Vít Rakušan i na Kutnohorsku. Čemu takovou popularitu přisuzujete?

Vít Rakušan je velmi populárním starostou, ovládá skvěle nástroje politického marketingu, což dnes kromě Andreje Babiše v České republice nikdo efektivně nedokáže, je místopředsedou parlamentního politického subjektu. Přičteme li k tomu, že se radikálně vymezil vůči stávající krajské vládě, která se nijak jeho výrokům nebránila, a fakt, že ještě neměl možnost sám ukázat, jak zvládne krajskou politiku, máme jasné vysvětlení jeho úspěchu.

Na druhou stranu je třeba objektivně dodat, že Vít Rakušan obdržel necelých 8 300 preferenčních hlasů, ale druhá Dana Drábová, podle očekávání, jich získala 11 592, kandidát ODS na hejtmana v minulých volbách Raduan Nwelati 8 569 hlasů, David Rath z ČSSD v roce 2008 získal dokonce 26 313 preferenčních hlasů. Starosta Líbeznic a kandidát na hejtmana za ODS Martin Kupka pak získal v obci, kde je starostou, 74% hlasů.

Volební účast se pohybovala kolem 35 procent. Čím to je, že lidé neměli o krajské volby zájem?

Je mi líto, že po každých volbách se spolu k otázce účasti dostaneme, je tak patrné, že česká populace stále chce být ovládána a nemá zájem o svém osudu rozhodovat. I to je ale volba, pokud je dvěma třetinám občanů zcela jedno, v jakém stavu je školství, zdravotnictví, stav silnic či kultury, je třeba to respektovat a pogratulovat politických elitám k úspěšné manipulaci.

Myslíte si, že by elektronické volby pomohly volební účasti, jak Kolínskému deníku řekl lídr STAN Vít Rakušan?

Zcela jistě by vyšší volební účasti, zejména prvovoličů a druhovoličů, pomohly, ale zcela jistě by se tím zároveň popřel princip tajné volby. Zatím nelze technicky zajistit výkon všech volebních práv demokratického státu prostřednictvím elektronických voleb, proto bych s jejich zavedením, máme li zůstat demokratickým státem, příliš nespěchal.

Můžete čtenářům přiblížit, jak to nyní bude vypadat se skládáním zastupitelstva? Do kdy se má odehrát ustanovující zastupitelstvo, jaký je další postup?

Zastupitelstvo svolává stávající hejtman do patnácti dnů od poslední možnosti napadnout výsledek voleb soudně. Lhůta pro podávání stížností končí deset dní po oficiálním oznámení výsledků voleb, v praxi se tak sejdou noví krajští poslanci pravděpodobně v průběhu příštích tří týdnů.

Na ustavující schůzi pak krajští zastupitelé zvolí nového hejtmana a radu kraje, tedy naši krajskou vládu, která bude mít celkově jedenáct členů. Do té doby bude zcela jistě domluvena nová vládní koalice, která rozdělí posty v nové krajské vládě podle koaliční dohody.

Po ustavujícím jednání zastupitelstva začne všem radním běžná práce a jak předpokládám začnou personální změny v krajem řízených organizacích a dosazování lidí spojených s novou koalicí.