Systém funguje od začátku ledna, policisté do jeho databáze vložili trestné činy za poslední dva roky. Už za půl roku by tak mohl počítačový systém upozorňovat muže zákona na zločiny ještě předtím, než k nim dojde.

Že to zní jako sci-fi? Ve Spojených státech systém funguje a pomohl dramaticky snížit kriminalitu. Půjde to i v Kolíně? Na to jsme se ptali velitele územního kolínského odboru policie Jiřího Fejfara.

Předpovídat zločiny předtím, než se stanou, zní jako příběh ze sci-fi žánru. Můžete prozradit, jak to funguje?

Od zahraničních policejních sborů, které prediktivní systém používají, máme informace, že v tzv. hotspotech, tedy místech s vysokou kriminalitou, se odehrává 25 procent trestné činnosti.

Jak k tomu došli?

Udělali časový snímek dejme tomu od ledna do konce srpna, na kterém vyznačili kumulaci trestné činnosti. Když to provolali s trestnou činností od září do prosince, zjistili, že právě 25 procent trestných činů se v nich odehrálo.

Čím to je?

Logicky to vyplývá z toho, že pachatelé znají tamější podmínky, vědí, jak to tam vypadá, takže to je pro ně snadnější.

Vedoucí územního kolínského odboru policie Jiří Fejfar.Jak moc je předpovídání zločinů hudba budoucnosti?

Jednáme o tom, aby nám ve druhé fázi bylo umožněno bezplatné zapůjčení predikčního systému. Na základě algoritmů má z databáze určit lokalitu, kde se má trestný čin spáchat.

Budete tak vědět o konkrétním činu na konkrétním místě 
v konkrétní čas?

Přesně tak. O systému byl dokonce dokument v televizi, kde je vidět, jak systém v praxi funguje. Policisté mají v autě notebook, kde se jim na mapě ukazují různé piktogramy, které upozorňují na to, co se má kde stát. Vědí tak, kde mají hlídkovat, a je vidět, jak se trestná činnost snížila.

Jaké jsou nejbolavější hotspoty Kolína?

Z taktických důvodů nechceme konkrétní místa zveřejňovat. Každopádně se jedná o místa, kde je větší možnost pohybu lidí, dám klasický příklad: kolem nádraží. To je určitě jedno z míst, na která se zaměříme.

Které trestné činy trápí Kolín nejvíce?

Je to bagatelní trestná činnost. Nejčetnější je majetková trestní činnost, tedy krádeže, vloupání do vozidel, sklepních kójí, krádeže kol.

Říkal jste, že systém pracuje s databází trestných činů. Když bude mít systém v Kolíně dispozici údaje o bagatelní trestné činnosti, dokáže třeba předpovědět i vraždu, která se v posledních letech nestala? Poradí si s takto unikátními a náhodnými činy?

Až systém vyzkoušíme, tak to budu schopen zodpovědět z naší zkušenosti, vše je v počátcích. V dokumentu se mluví ale o tom, že systém dokáže předpovědět i vraždy. V zahraničí jsem hovořil s policejním šéfem šesti set tisícového města, který mi říkal, jak jsou výsledky skvělé: dělali rozsáhlá preventivní i represivní opatření, až měli dojem, že kriminalitu už nejde snížit. A s prediktivním systémem se jim to podařilo o dalších třicet procent. I z reálného policejního prostředí jsou výstupy takové, že systém funguje.

Kolín je prvním městem, kde se počítá s nasazením systému. Čeká ho rozšíření?

To by spíš byla otázka na vedení krajského ředitelství. Ale myslím si, že rozšířit by se měl i na další územní odbory.

Ptám se proto, že třeba Pečky mají drogový problém. Dočkají se také tohoto systému?

Ten máme nasazený na celý okres Kolín, Pečky jsou jednou z lokalit, kterou budeme tímto způsobem sledovat a přijímat opatření. Prioritní je ale Kolín, kde je 50 procent veškeré trestné činnosti okresu. Chceme ho ale vyzkoušet i na menších městech.

Co na to říkají přímo policisté, že jim bude počítač „fušovat“ 
do řemesla?

Využívám zájmu lidí, kteří se tím chtějí zabývat. Pokud se nám systém osvědčí a bude funkční, budeme ho rozšiřovat samozřejmě dál.

Zmínil jste, že kriminalita s pomocí systému klesla o 30 procent. Na jakou hranici by se Kolín mohl dostat?

Chtěl bych ho dostat na stejnou úroveň jako Nymburk, kde je kriminalita poloviční. Ale to je otázka několika let.

Proč trápí Kolín tak vysoká kriminalita?

Je to tím, že jsme průmyslové město, Kolín je významným železničním uzlem, je tu řada dalších kriminogenních faktorů, je tu hodně sociálních ubytoven, heren, uživatelů drog, to vše situaci ovlivňuje.

Bude mít počítačový systém nějaké personální nároky?

Data jsou do mapy automaticky přidávána z našeho páteřního systému, kde se evidují všechny trestné činy a přestupky. Nastavili jsme systém způsobem, že management jednotlivých obvodních oddělení bude mít k dispozici tyto výstupy, na základě kterých si bude moci dělat vlastní opatření, co se týká jejich hotspotů.

Kdy očekáváte první výsledky?

Zadávání dat funguje od ledna, za půl roku predikce. Za dalšího půl roku by mohlo být první vyhodnocení.